Elitas'tan EYT Açiklamasi Açiklamasi 'Etki Analizini Iyi Yapmak Gerekir'

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, EYT ile ilgili olarak, etki analizinin iyi yapilmasi gerektigini söyleyerek, "Parayi ödeyecek kurumla parlamento arasinda uyum saglanamadigi takdirde büyük bir sorun ortaya çikabilir" dedi.

Elitas'tan EYT Açiklamasi Açiklamasi 'Etki Analizini Iyi Yapmak Gerekir'


Elitas, gündemden düsmeyen EYT ile ilgili açiklamalarda bulundu. Bu konuyla ilgili etki analizinin iyi yapilmasi gerektigini kaydeden Mustafa Elitas, "EYT 1994 yilindaki bir kanunla ortaya çikti. 56. veya 57. hükümet döneminde ortaya çikan bir konu. Yasar Okuyan döneminde yapilan bir düzenlemeydi. Ondan önce 38 yasinda emekli olma imkani mevcuttu. O kanunla birlikte 1980 yili sonrasi sigortaya tabi olanlar EYT dedigimiz yasta bir artis ortaya çikti. Ben Haziran 1980 sigortalisiyim. Ben 40 yasinda emekli olacakken, 44 yasinda emekli oldum. ’Yasanin çikma tarihinden itibaren bunlar oluyor’ dense daha dogru olurdu. 1999 yilinda çikan yasa 19 yil öncesine gitti. 11 yil uygulama süresi vardi. Tam 20 yil önceden yasla ilgili sorunu ortaya çikarmis oldu. Simdi bu EYT’de 1999 yilinin öncesini mi alacagiz, yoksa daha sonrasini mi alacagiz. Bir rivayete göre kendini EYT’li hisseden 7 milyon kisi var diyorlar. Onun ne oldugunu tam bilmiyoruz. Çalisma Bakanligi bu konuda çalismalarini yapiyor" dedi.

"Bizim bu konuda parayi ödeyecek kurumla parlamento arasinda uyum saglanamadigi takdirde büyük bir sorun ortaya çikabilir" diyen AK Parti Grup Baskanvekili Elitas, "Çünkü analizini yapmadan kanun çikarirken Hazine ve Maliye Bakanligini çagiririz, ilgili kurumlari çagiririz. Her bir kanun maddesinin parasal kisimlari oldugu takdirde her birinin etki analizini, bütçeden ne gibi imkanlar ortaya çikabilecegini, hangi kaynaktan temin edilecegine bakariz. Diyelim ki 1 milyar TL’lik bir harcama yaptiniz. O 1 milyar TL’den yapilan harcamayi borçlanarak mi yapacaksiniz veya baska yerden tasarruf ederek mi, yatirimlari kisarak mi saglayacaksiniz diye etki analizinin ortaya çikmasi gerekir. Anayasanin hükmü de bu. O anlamda bu hesabi iyi yamak gerekir. Bunu yapacak kurumda Çalisma Bakanligidir. Bakanimizin bugünlerde yapacagi açiklamalara dikkat etmek gerekir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA