TKDK Destegi Elektrik Giderlerine Çare Oldu

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) tarafindan, IPARD II 9. çagrisinda projesi desteklenen Labarna Gida San. ve Tic. Ltd. Sti., tursu fabrikasinin çatisina yenilenebilir enerji yatirimi yaparak günes enerjisi santrali (GES) kurdu. 2 milyon 450 bin lira tutarindaki yatirim için 1 milyon 235 bin lira hibe aldi.

TKDK Destegi Elektrik Giderlerine Çare Oldu


Tesisleri ve yatirimlari hakkinda bilgi veren firma yetkilisi endüstri mühendisi Onur Kalayci “Firmamiz 1981 yilinda babam Ahmet Kalayci tarafindan kurulmustur. Bugün Çorum Ankara karayolu kenarinda Sarimbey köyü sinirlarinda yer alan tesisimizde 5 bin metrekare kapali alan altinda ileri teknoloji kullanarak ’Yakamoz’ markasiyla tursu ve salamura ürünler üretiyoruz. Sözlesmeli üretim modeliyle gözetimimiz altinda üretilen ürünler, tesisimizde gida mühendislerimizin kontrolü altinda tursu ve salamura ürünlere dönüstürülüyor. Özenle ve en taze sekilde fabrikamiza ulasan sebzeler modern makinelerde tasnif ve siniflandirmaya tabi tutularak, hijyenik sartlardan taviz verilmeden isleniyor ve ürünlerin ambalajlanmasindan, dagitimina kadar adim adim takip ediliyor. ISO 22000 Gida Güvenligi, HACCP prosedürleri ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin hassasiyetle uyguladigi tesisimizde büyük bir titizlikle üretilen ürünlerimiz yurt içi ve yurt disinda bulunan bayilerimiz kanaliyla en hijyenik sartlar altinda tüketicilerimize ulastiriliyor” dedi.



TKDK destegi ile hayat bulan projeler bize ilham verdi

Degisik güçleri bulunan 120 makine ile üretim faaliyetlerimizi gerçeklestirdiklerini anlatan Kalayci "Tesisimizin elektrik harcamasinin, hammadde tedarikinden sonra en büyük gider kalemimizi olusturmasi ve enerji maliyetlerimizin de her geçen gün giderek artiyor olmasi bizi böylesi bir yatirima yöneltti. Çorum Organize Sanayi Bölgesinde ve diger illerde TKDK destekli yenilenebilir enerji yatirimlari da bize ilham verdi. Biz de yapalim dedik ve bu yatirima karar verdik” seklinde konustu.



"Yilda bir milyon kilowatt elektrik üretecegiz"

Gerçeklestirdigimiz yatirimla, tursu ve salamura üretimi faaliyetimize elektrik üretimini de eklemis olduklarini kaydeden Kalayci, "2 milyon 450 bin lira yatirim tutarli 504 KW kapasiteli GES yatirimi projemize 1 milyon 235 bin lira hibe ödendi. Yatirimimizla yilda 1 milyon kWh üzerinde elektrik üretecegiz. Kendi imkanlarimizla yapmakta zorlanacagimiz bu yatirimimiza TKDK verdigi destekle yükümüzün yarisini almis oldu. Devletimize TKDK araciligiyla sagladigi destek için çok tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

"Sadece tursu degil elektrikte üretiyoruz"

Bu yatirim sayesinde tesiste tursu ve salamura üretimi devam ederken ayni zamanda yillarca çok düsük bakim masraflariyla çatisinda elektrik üretmeye basladiklarini anlatan Kalayci "Dagitim sirketiyle olan anlasmamiz geregi ürettigimiz elektrigi ulusal sebekeye satip ek gelir elde etmeye devam edecegiz. Aldigimiz hibeyle birlikte yatirimimiz 3 yil gibi bir sürede kendisini amorti edecek. Yatirim olarak geri dönüsümü hizli, ülkemiz enerji ihtiyacina katki saglayan ve çevreyle barisik bu yatirimi imkani olan bütün yatirimcilara tavsiye ediyoruz. Yatirimimizin hayat bulmasinda emegi geçen TKDK yönetici ve çalisanlarina, kamu kurum ve kuruluslarina tesekkürü bir borç biliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA