Kizilay Ile Seker-Is 'Ten Gida Israfina Karsi Is Birligi

Kizilay ile Türkiye Gida ve Seker Sanayi Isçileri Sendikasi (Seker-Is) arasinda gida israfina dikkat çekmek amaciyla is birligi protokolü imzalandi. Is birligi kapsaminda Seker-Is’in tesislerinde konumlandirilan kumbaralarda biriken bagislar Kizilay asevlerinde sicak yemek olacak.

Kizilay ile Seker-Is, gida israfina dikkat çeken sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Proje kapsaminda farkindalik olusturmasi amaciyla Seker-Is’in tesislerinde konumlandirilan kumbaralarda biriken bagislar Kizilay asevlerinde sicak yemek olacak. Kizilay ile Seker-Is arasinda gerçeklestirilen is birligi sonucu hem ihtiyaç sahiplerine yardimlar artacak hem de gida israfina dikkat çekilecek. “Israf Etme, Bereketi Yok Etme” sloganiyla gerçeklestirilen kampanyanin protokol imza töreni Seker-Is’in genel merkez binasinda gerçeklesti.

“Hepimiz 1 yilda 93 kilogram gida israfinda bulunuyoruz”

Törende konusan Kizilay Genel Müdürü Ibrahim Altan, Türkiye’de kisi basina düsen gida israfinin yilda 93 kilogram oldugunu aktararak "Hepimiz 1 yilda 93 kilogram gida israfinda bulunuyoruz. Bu sadece gida israfi. Diger israfi da ortaya koydugumuzda durum pek iç açici degil. Bu çalisma insallah israfla mücadele de yapilan çalismalara katki saglayacak. Ve olumlu bir algi olusturacak ve dikkat çekecek. Biz Kizilay olarak 573’den fazla sube ve temsilciligimizle as evlerimizle ve mobil ikram araçlarimizla bu konuya dikkat çekecegiz” dedi.

Seker Is Genel Baskani Gök, Kizilay ile Seker -Is arasinda gerçeklestirilen proje hakkinda bilgilendirmede bulundu. Türk Kizilay’i ile ilk kez ortak bir projeyle gündeme gelmenin de ayri bir heyecani içerisinde olduklarini söyleyen Gök, “Tarihten bugüne dayanisma kültürümüzün ve vakif gelenegimizin en anlamli nisanesi olan, irk, din, dil gözetmeksizin dünyanin farkli cografyalarindaki afetzedelerin, muhtaçlarin, yoksullarin yardimina kosan Türk Kizilay’i ile ilk kez ortak bir projeyle gündeme gelmenin de ayri bir heyecani içerisindeyiz. ‘Bir lokma ile bir hayata dokunacak olmanin’ sorumlulugunun, tüm insanliga ait oldugunu biliyoruz. ‘bir lokma bir hayat’ temali gida israfina yönelik projemiz ile tüm dünyanin önemli bir sorunu haline gelen gida, su ve ekmek israfina dikkat çekerek bu israfin önlenmesine, toplumumuzun bilinçlenmesine katki sunmayi hedefliyoruz” seklinde konustu.

Proje bazinda hazirlanan planlardan bahseden Gök, “Hazirladigimiz özel tasarlanan afislerimiz, brosürlerimiz ve diger materyallerimiz, tüm Seker-Is Sendikasi teskilatlarimiz vasitasi ile bölgelerdeki sivil toplum kuruluslarina, restoran, esnaf, okul, isyerlerine ve halkimiza dagitilmak suretiyle, basin açiklamalari ile de desteklenerek toplumdaki duyarliligi artirmak istiyoruz. Proje için ilk etapta, Seker Anadolu Mutfagimiz, Seker-Is Sendikasi Misafirhanemiz ve Antalya’da bulunan Grand Seker Otelimiz pilot bölge ve mekanlar olarak belirlenmistir. Kampanyamiz için yapilacak bagislar, tabaginda yemek artigi birakilsin ya da birakilmasin, tamamen insanlarimizin vicdani sorumluluguna dayalidir. Kumbaralar içerisinde biriken yardim miktari her ay düzenli olarak Türk Kizilay’i tarafindan toplanarak belirlenen ihtiyaç yerlerine ve sahiplerine ulastirilacaktir” dedi.



“Dünyada her 3 tabaktan 1’i çöpe dökülmektedir”

Türkiye’de her yil, 625 bin çöp kamyonuna esdeger yaklasik 19 milyon ton gida çöpe atildigini belirten Isa Gök, “Dünyada her 3 tabaktan 1’i çöpe dökülmektedir. Ülkemizde ise her yil, 625 bin çöp kamyonuna esdeger yaklasik 19 milyon ton gida çöpe atilmaktadir. Türkiye’de yapilan yillik gida israfi ile 300 yatakli 214 hastane yapilabilir durumdadir. Iste bu ciddi görünüm karsisinda, 7’den 70’e herkesi ilgilendiren Kampanyamizin, siz degerli basin mensuplarimizin katkilariyla toplumun bilinçlenmesi ve gida israfinin bir nebze de olsa azaltilmasi konusunda büyük bir deger yaratacagina yürekten inaniyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA