Avrupa'da En Çok Gökdelene Sahip Ülke Türkiye

Hizla büyümeye devam eden mega kent Istanbul artan nüfusuyla birlikte daha fazla gökdelene ev sahipligi yapiyor. Türkiye Avrupa’da yüksekligi 150 metreden fazla olan en fazla gökdelene sahip ülke olurken, Istanbul ise Avrupa’da en fazla gökdelene sahip sehir oldu.

Avrupa'da En Çok Gökdelene Sahip Ülke Türkiye
Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi’nin paylastigi Subat 2022 verilerine göre Türkiye’de bulunan gökdelen sayisiyla Avrupa’da birinci sirada yer aliyor. Avrupa’da ise en fazla gökdelene sahip sehir Istanbul oldu. Yüksek gökdelenlerin çogu zaman sehrin siluetini bozduguna dair tartismalar yasanirken, yenileri yapilmaya devam ediliyor. Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi’nin Subat 2022 verileri yüksekligi 150 metreden fazla olan gökdelenleri kapsiyor. Bu verilere göre Türkiye, yüksekligi 150 metreden fazla olan toplam 67 gökdelene ev sahipligi yapiyor. Istanbul ise 48 adet yapimi tamamlanmis gökdelen bulunuyor. Rusya’da 150 metre yükseklikte 51 gökdelen yer aliyor. 150 metreden yüksek bina sayisinda Ingiltere 33 gökdelen ile üçüncü sirada bulunuyor. Almanya’da 20, Ispanya’da 13, Polonya’da 12, Hollanda ve Italya’da 6, Avusturya’da 3, Isviçre’de 1, Isveç’te 1 adet yüksekligi 150 metreden fazla olan gökdelen bulunuyor.

Avrupa’da en fazla gökdelenin bulundugu sehir Istanbul ancak listede Ankara ve Izmir de bulunuyor. Istanbul’da 48 gökdelen, Moskova’da 46, üçüncü sirada Londra’da ise 30 gökdelen yer aliyor. Ankara 11 gökdelen ile altinci sirada bulunuyor. Izmir de 6 gökdelen ile ilk 10’da kendine yer buldu. Öte yandan metrelerce yükseklikteki gökdelenler dron ile görüntülendi
Kaynak: İHA