Cep Telefonu Kullanimi Beyin Tümörü Riskini Artirmiyor

Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, cep telefonlari günümüzde çok yaygin olarak kullandirildigini, yaymis olduklari radyofrekans radyasyonu nedeni ile beyin tümör riskini artirabilecegine yönelik ciddi süpheler bulundugunu bildirdi.

Cep Telefonu Kullanimi Beyin Tümörü Riskini Artirmiyor
Bazi çalismalarda beyin tümör risk artisinin oldugu bildiren Prof Dr. Coskun, “Birkaç gün önce Journal of the National Cancer Institute dergisinde Joachim Schüz ve arkadaslari tarafindan yayimlanan çalismada bu konuda bir nebzede olsa içimizi rahatlatti diyebiliriz. Yaklasik 776 bin kadinin katildigi çalismada, katilimcilara 2001 ve 2011 yillarinda mobil telefon kullanim detaylari ile ilgili anket sorulari yöneltilmis ve bu sürecin ardindan kisiler ortalama 14 yil takip edilmisler. Bu hastalarda glioma, akustik nörinom, menengiom ve hipofiz bezi beyin tümörleri ile cep telefonu kullanimi arasindaki iliski arastirilmistir. Ayrica göz tümörleri ile iliskiye de bakilmis. On dört yillik takibin sonunda beyin tümörü yüzde 0.42 kiside görülmüs. Cep telefonu kullanalar da hiç kullanmayanlara göre göz tümörleri dahil hiç bir beyin tümöründe risk artisi saptanmamistir“ dedi.

Telefonlardan çikan radyofrekans dalgalari dokular tarafindan emilmekte ve olusturduklari isi ile dokulara zarar verdigini bildiren Prof. Dr. Ugur Coskun, “Bas bölgesine yakin kullanilan telefonlar bu nedenle beyin tümörleri açisindan risk olusturabilir diye düsünülmekte. Uluslararasi Kanser Arastirma Ajansi bu radyofrekans dalgalarini “muhtemel karsinojenik” olarak tanimlamistir. Bu çalisma beyin kanseri risk artisi gösterilmemesi nedeniyle sevindirici bir çalisma. Fakat çocuk ve genç yastakiler bu çalismaya dahil edilmemis. Ayrica bu çalismada uzun süreli telefon konusma yapilma oranlari günümüze göre oldukça düsük. Bu nedenle bu çalismaya bakarak hiç bir risk yok dememiz mümkün degil” dedi.

“Sonuç olarak bu çalismanin olumlu sonuçlarina ragmen, cep telefon kullaniminin beyin tümörü dahil ciddi riskleri olabilecegini kabul etmemiz gerekiyor” diyen Prof. Dr. Coskun su ifadelere yer verdi: “ Telefon çaldigi an radyofrekans dalgalarinin en yüksek oldugu anlardir. Telefonu açtiktan 2-3 saniye sonra telefonu kulagimiza götürmek bu maruziyeti azaltmak açisindan önemlidir. Ayrica telefon konusmalarimizi her iki kulaga yaymak, uzun süreli telefon konusmalarindan kaçinmak, hoparlör yada kablolu kulaklik kullanmak bu riskleri azaltmak açisindan önemli olabilir“.
Kaynak: İHA