Ingiltere'de Hükümetinin Dijital Aglarinda Casus Yazilim Tespit Edildi

Bir rapora göre, Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in Ofisi de dahil olmak üzere hükümet yetkililerinin kullandigi dijital aglarda Israil yapimi casus yazilimlar tespit edildi.

Dijital güvenlik gözlem sirketi Citizen Lab, Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in ofisi de dahil olmak üzere hükümetin dijital aglarina bagli elektronik cihazlarda Israil yapimi casus yazilimlarin tespit edildigini söyledi.

Citizen Lab tarafindan yayinlanan açiklamada, casus yazilimin, Israilli siber teknoloji sirketi NSO Group’a ait virüs oldugu belirtildi. Açiklamada, "2020 ve 2021’de resmi Birlesik Krallik aglarinda birden fazla süpheli casus yazilim vakasi gözlemledigimizi Birlesik Krallik hükümetine bildirdigimizi teyit ediyoruz" denildi.

Konuyla ilgili rapora göre, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSC) Babasbakan Johnson’in Basbakanlik Ofisi’ndeki birkaç telefonun test ettigi, ancak virüslü cihazin yerininin bulunamadigi belirtildi. Ayrica casus yazilim tarafindan alinan herhangi bir verinin niteliginin de belirlenemedigi aktarildi.

Citizen Lab Direktörü Ron Deibert yaptigi açiklamada, "Kullandigimiz çesitli ag tarama yöntemlerine dayanarak, Birlesik Krallik aglarindan yayilan virüsleri tespit ettik ve ilgili Birlesik Krallik yetkililerine, takip etmeleri için süphelerimizi bildirdik." dedi.

Deibert, Baskanlik Ofisi ve Disisleri Bakanligi Dairesi gibi aglarda görülen casus yazilimin Birlesik Arap Emirlikleri (BEA), Hindistan, Kibris ve Ürdün’e bagladiklari bir operatörle iliskili oldugunu söyledi.

Bir Ingiliz hükümet sözcüsü ise, "Güvenlik konularinda rutin olarak yorum yapmiyoruz" seklinde konustu.

NSO Group tarafindan yapilan açiklamada, iddialarin yanlis oldugu ve bunlarin NSO ürünleriyle iliskilendirilemeyecegi belirtildi.

Geçen yil yapilan bir arastirmaya göre, Israilli teknoloji sirketi NSO tarafindan gelistirilen casus yaziliminin 50’den fazla ülkede gazetecileri, politikacilari ve hükümet yetkililerini hedef almak için kullanildigi ortaya çikarildi.
Kaynak: İHA