Uluslararasi Tasarim Yarismasina 'Selçuklu' Damgasi

13’üncü yüzyil Selçuklu Dönemine ait Türk Islam Eserleri Müzesi’nde sergilenen insan basli yazi türünden etkilenerek olusturdugu tasarimla Doç. Dr. Ayse Gamze Öngen, katildigi uluslararasi yarismada, ikincilikle ödüllendirildi.

Uluslararasi Tasarim Yarismasina 'Selçuklu' Damgasi
Tasarim alaninda dünyanin en önemli yarismasi olarak gösterilen “Artist’s View of The World”, Doç. Dr. Ayse Gamze Öngen’in çalismasini ödüllendirdi.

“Ministry Of Science And Higher Education Of The Russian Federation Saint Petersburg Stieglitz State Academy Of Art And Design” tarafindan düzenlenen yarismaya “Grafik- Kompozisyon” kategorisinde katilan Dogus Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarimi Bölümü Ögr. Üyesi Doç. Dr. Ayse Gamze Öngen aldigi ödülle ilgili açiklamalarda bulundu.

“Insan basli yazi türünden etkilendim”

Öngen, “Selçuklu dönemine ait eserlerin üzerinde yer alan geometrik, hayvan, bitki formlariyla kufi, insan basli yazi türlerinin olusturdugu kompozisyonlar özgün tasarim sürecindeki esin kaynagim olmustur. Yarismada da 13’üncü yüzyil Selçuklu dönemine ait Istanbul, Sultanahmet’te yer alan, Türk Islam Eserleri Müzesi’nde sergilenen bronz davulun üzerlerindeki insan basli yazi türünden etkilenerek olusturdugum tasarimimla katildim. Tasarladigim bu çalismayi kumas üzerine baski teknigi kullanarak uygulamak istedim. Özellikle renk olarak bronz renklerini tercih ettim. Eserin ölçüleri 40x45 cm. olarak planlandi” diye konustu.



’Doç. Dr. Ayse Gamze Öngen kimdir’

Sanatçinin birçok uluslararasi yarismalarda aldigi ödül ve uluslararasi, ulusal kisisel sergisi, jürili/ davetli karma sergisi, tekstil workshoplari var. Öngen’in bir kitabi ve kitap içi bölümlerinde yazilari, farkli dergi ve hakemli dergilerde de yayinlari yer almaktadir. Uluslararasi ve ulusal birçok kongre, sempozyum, panel, seminerde bildiri sunmus ve bildirileri kitaba basilmistir. Ulusal birçok Bilimsel Arastirma projesinde ve sosyal sorumluluk projelerinde yürütücü olarak görev almistir. Uluslararasi ve ulusal birçok kongre, sempozyum, bienal, panel ve seminerde bilim kurul üyesi, danisma kurulu, jüri üyesi, koordinatör gibi görevleri olmustur. Sanatçi birçok vakif ve devlet üniversitelerinde görev yapmistir. Doçent olarak halen Dogus Üniversitesi’nde görev yapmaktadir.
Kaynak: İHA