Ses Dalgasi Ile Kontrol Edilen Bakteriler Kanser Ile Savasiyor

Kanser tüm dünyadaki en önemli saglik problemlerinden birisi oldugunu, tedaviye yönelik çabalara ragmen istenilen neticeye henüz ulasilamadigini söyleyen Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, ses dalgalari ile kontrol edilen bakterilerin kanser ile savastigi bildirdi.

Ses Dalgasi Ile Kontrol Edilen Bakteriler Kanser Ile Savasiyor
Geçen ay Mohomad Abedi ve arkadaslari tarafindan Nature Communications dergisinde ilginç bir çalismanin sonuçlarinin yayinlandigini bildiren Prof. Dr. Ugur Coskun su bilgileri verdi: “Bu deneysel çalismada Escherichia Coli isimli bakterinin genetik mühendislik teknolojisi ile özel bir zinciri gelistirilmis. Bu bakteri vücuda enjekte edildiginde kanserli dokuyu buluyor ve onu enfekte ediyor. Gelistirilen bu teknoloji ile bakteri hedefine ulastiktan sonra ses dalgalari ile kontrol edilerek tümör içinde etkili kanser ilaçlarinin aktivasyonu ve salinimi saglaniyor. Gen teknolojisi ile gelistirilen nanobodyler bakteri zinciri ile birlikte tümörlü dokunun içerisine giriyor. Normal vücut isisinda inaktif olan bu nanobody ultrason ses dalgalari ile isitilip 42-43 C derecede aktive hale getiriliyor. Tümör içerisinde aktive olan bu yapilar immün sistemi aktive ederek tümör yanitinin olusmasini sagliyor.”

Bu çalismada fareler üzerinde etkili sonuçlar alindigini da bildiren Prof. Dr. Coskun, bu sayede diger organlar zarar görmeden kanserin etkili tedavisinin yapilabilecegi öngörülüyor. Bu çalisma henüz deneysel bir arastirma. Fakat bu gelistirilen mekanizma eger insanlarda da basarili olursa bir çok çesit kanser tedavisinin saglikli dokular korunarak direk tümör içerisinde ve çevresinde uygulanma imkani söz konusu olabilir” dedi.

Kaynak: İHA