Böbrek Hastalari Ramazan'da Su Tüketimine Dikkat Etmeli

Ramazan ayinda oruç tutan böbrek hastalarinin su tüketimine dikkat etmesi gerektigine dikkat çeken uzmanlar, yeterli su tüketilmedigi takdirde böbrek sagliginin zarar görebilecegini vurguluyor.

Böbrek Hastalari Ramazan'da Su Tüketimine Dikkat Etmeli
Medicana Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmani Dr. Burak Canver, iftar ve sahur arasinda yeterli su tüketilmemesinin böbrek sagligina zarar verebilecegini söyledi.

Uzun süre ve yetersiz su tüketiminin böbrek tasi olusma riski de arttigi için dikkatli olunmasi gerektigini belirten Burak Canver, ramazan ayinda böbrekleri korumak için iftar ve sahur arasinda bol sivi tüketilmesine, yeterli beslenmeye, ilaçlarin ihmal edilmemesinin önemine dikkat çekti. Canver, "Ramazan ayindaki uzun açlik ve susuzluk sürelerinin böbrek sagligini tehdit etme riski her zaman vardir. Özellikle de yasli, kalp ve damar sorunlari olan, yüksek kan sekeri ve kan basinci degerleri sebebiyle çok sayida ilaç kullanan hastalarda ve zaten belli bir derecede böbrek hastaligi olan kisilerde bu risk daha da fazladir" dedi.

Uz. Dr. Burak Canver, "Iftardan sahura kadar olan dönemde yeterli sivi alinmamasi, özellikle sahurda idrar artirici yiyecekler alinmasi kafein içeren çay ve kahve gibi içecekler, domates, patlican, sarimsak kisiyi susuz birakarak tas olusum riskini arttirabilir. Ayrica sicak saatlerde günlük aktivitelerin azaltilmasi, agir islerden ve tuz tüketiminden kaçinilmasi oldukça önemlidir. Yine su tüketiminin yetersiz olmasi yavas yavas ve ilerleyici bir sekilde böbrek fonksiyonlarinin azalmasina yol açabilir. Sahurda birden fazla yumurta, asiri süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, konserve yiyecekler, sakatat, muz, kavun, kuruyemis ve içerigi tam bilinmeyen bitki çaylarinin tüketiminden kaçinilmalidir" diye konustu.

Kaynak: İHA