Atiklardan Saglikli Atistirmalik Üretti

Yasar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gida Isleme Bölüm Baskani Doç. Dr. Ruhan Askin Uzel, kuruyemis ve kuru meyve sektöründeki atiklar ile yan ürünleri kullanarak, kurutulmus meyve temelli bir atistirmalik gelistirdi. Uzel, çesitli yas gruplarindan kisilerin kendi damak zevklerine göre bir tat bulacagi formülle üretilen saglikli atistirmaliga faydali model tescili aldi.

Atiklardan Saglikli Atistirmalik Üretti
Dünyada her yil yaklasik 1,3 milyar ton gida çöpe gidiyor. Açligin yani sira gida atiklari problemi devam ederken, Yasar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gida Isleme Bölüm Baskani Doç. Dr. Ruhan Askin Uzel, bu sorundan hareketle ülkemizde son yillarda hizli büyüme kaydeden ve ihracatta dünya siralamasina giren kuruyemis ve kuru meyve sektöründeki atiklar ile yan ürünleri kullanarak saglikli bir atistirmalik üretti. Ürüne, Yasar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi destegiyle faydali model tescili de alindi.

Doç. Dr. Ruhan Askin Uzel, ülkemiz gida sektörü atik ve yan ürünlerinin geri kazaniminin yüksek maliyetli ve bunlarin ürüne dönüstürülmesi gerektiginde tekrardan gida maddesi olarak degerlendirilme seçeneklerinin yeterince çesitli olmadigini belirterek, "Bu nedenle ya dogrudan bertaraf ediliyor ya da sadece enerji kaynagi, gübre ve hayvan yemi olarak degerlendirilebiliyor. Projenin çikis noktasi, sektör atiklari ile yan ürünlerinin yeniden degerlendirilmesi ve yeni fonksiyonel bir gida ile ulusal ekonomiye katki saglanmasi. Kurutulmus meyve atik ve yan ürünlerinden ergonomik formda yeni bir lezzete kavustugu atistirmalik gidada ayni zamanda malzemelerin dogal yapiskanlik özelligi atik gida mamullerinin fiziksel özellikleriyle harmanlandi. Üretimi gerçeklestirilen üründe kullanilan gida atik veya yan ürünlerini içeren malzemeler, nihai ürünün nicel ve nitel kalite özellikleri ile raf ömrü iyilestirme parametrelerinde katki sagladi" diyerek projenin çikis sürecini anlatti.

Ara ögün olarak tüketilebilecek

Boyutu, sekli ve içeriginin biyolojik özelligiyle tek tüketimlik ambalajlanmaya uygun formattaki ürünün, kahvalti destegi ve ara ögün olarak; okulda, yolculukta, durakta, kampta, yürüyüste, bisiklete binerken, araba kullanirken vb. tüketilebilecegini ifade eden Doç. Dr. Uzel, "Genis kullanim alanina hitap eden ürün, gida atik ve yan ürünlerinin de zenginlestirici fonksiyonel bilesen olarak kullanilabileceginin de bir göstergesi olacak. Ayni zamanda, eskiden gelen tüketim aliskanliklarinin yeni formdaki gida modellerinde de olsa yeni nesle aktarilmasi konusunda bir çesit toplumsal sorumluluk rolünü üstleniyor" dedi.

Ruhan Askin Uzel, çesitli yas gruplarindan bireylerin kendine göre bir tat bulacagi bir formülle ürünü gelistirdiklerini söyleyerek, "Faydali model tescili aldigimiz kurutulmus meyve temelli gida ürünüyle her ürünün herkes tarafindan es düzeyde begenilemeyecegi ihtimalinden hareketle her yastan kisilerin kendine göre bir tat bulacagi saglikli bir atistirmalik gelistirildi. Bu gida ürünü; boyutu, sekli ve içerisinde bulunan malzemelerin biyolojik özelligi sayesinde tek tüketimlik ambalajlanmaya uygun oldugu için raf ömründe de sikinti yasanmayacak. Üstelik toplum yapisi ve tüketim aliskanliklari ile baglantili olarak bünyede eksikligi görülen, vitamin, mineral vb. kaynak olan ürüne karsi bilgi eksikligi ya da ön yargi ile tüketilemeyen gida komponentlerin tüketimi, dolayisi ile günlük alinmasi gereken miktar odakli olarak besin degeri kazaniminda artis da mümkün olacaktir. Gelistirdigimiz ürün, ayrica, sürdürülebilir gida-yesil üretim-döngüsel ekonomi prensiplerini takip ediyor" diye konustu.

Kaynak: İHA