Marketlerde Stoku Yapilan Ürünün Tohumu Çiftçilere Dagitildi

SAKARYA – Marketlerde stoku yapilan ve gündemden düsmeyen ayçiçegi yaginin tohumu Sakarya’da çiftçilere dagitildi. Yüzde 65’lik oraninda hibeli olarak çiftçi ile bulusturulan yaglik ayçiçegi tohumu ile sehirde 30 bin dekar alanda yaglik ayçiçegi üretilmesi hedefleniyor.

Marketlerde Stoku Yapilan Ürünün Tohumu Çiftçilere Dagitildi


Tarim ve Orman Bakanligi koordinesinde Sakarya Valiligi ve Sakarya Büyüksehir is birligiyle yüzde 65 oraninda hibeli olarak 10 ton 640 kilogram yaglik ayçiçegi tohumu, Günesler Yagli Tohumlar Tarim Satis Kooperatifinde gerçeklestirilen törenle çiftçilere verildi.

Programa; Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Sakarya Orman ve Tarim Il Müdürü Ali Ulvi Özerdem, AK Parti Adapazari Ilçe Baskani Erol Aydin, ziraat odasi baskanlari, büyüksehir ve SASKI bürokratlari, çiftçiler katildi.

Programda konusan Yüce, çiftçilerin yaninda olduklarini belirterek ihtiyaç duyduklari ekipman, yer, ürün ve pazar gibi konularda destekçi olduklarini aktardi. Yaglik ayçiçegi tohumu desteklerinden faydalanan çiftçi Ahmet Ozan ise ekim zamaninin geldigini ve verimli topraklari olan sehirde verimin çok olacagini söyledi.



“Üreticilerimize yüzde 65 hibeli tohum destegi saglamaktayiz”

Hibe desteginden bahseden Sakarya Tarim ve Orman Il Müdürü Ali Ulvi Özerdem, “Üreticilerimize yüzde 65 hibeli tohum destegi saglamaktayiz. 2 milyon 660 bin TL’lik projemizin yüzde 50’sini bakanlik kaynagimizdan, yüzde 50’sini de yerel kaynaklardan temin etmekteyiz. Projemizle birlikte ilimizde yaklasik 30 bin dekarlik üretim alani hedefliyoruz. Bu çerçevede bin üreticimize 10 bin 640 kilogram tohum dagitimi gerçeklestirecegiz” dedi.



“Çiftçimize bir nebze de olsa destek olmayi hedefliyoruz”

Çiftçilere destek olmak için var güçleriyle çalistiklarini belirten Sakarya Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Bugün dagitimini gerçeklestirecegimiz yaglik ayçiçegi tohumu ile kirsal kalkinmaya ve çiftçimize bir nebze destek olmayi hedefliyoruz. Ayçiçegi üretimi ile tarim-sanayi entegrasyonuna katki saglamayi hedef olarak koyduk. Sehrimizin sahip oldugu bu avantajlari en iyi sekilde degerlendirmek ve yarinlarin güçlü Türkiye’sine hazirlanmak zorundayiz. Sakarya Büyüksehir Belediyesi olarak sehrimizin tarimsal üretime sahip oldugu payi gelistirmek, tarimsal üretimde sanayi entegrasyonunu saglamak ve ürün çesitliligini çogaltmak için pek çok proje yürütüyoruz. Ülkemizde en çok tüketilen yag çesidinin ayçiçegi oldugunu biliyoruz. Ancak tüketim ile üretim arasinda zaman zaman dengelerde sapmalar olabiliyor. Bu sebeple haliyle mutfaklarimizda en çok tüketilen ürünün ekonomik dalgalardan etkilenmemesi için arzi artirmamiz gerekiyor” diye konustu.



“Sakarya’da bütün yollar tarima çikar”

Sakarya’da tarimin ön planda olduguna deginen Yüce, “Marmara Bölgesi ayçiçegi tarimi için önemli bir avantajdir. Bu avantaji firsati çevirebilmek adina; Sakarya’miz da 25 bin dekar olan yaglik ayçiçegi üretim alanini 30 bin dekara çikartmak için bir çalisma yürütmekteyiz. Bütün yollar Paris’e çikar derler, ama bizde bütün yollar tarima çikar. Altyapi, üstyapi, asfalt, sosyal etkinlik, kültürel etkinlikte yani Sakarya’da ne yapiliyorsa bunun gidecegi adres tarimdir ve tarim olacaktir insallah. Bu çerçevede bugün bin çiftçimize 10 bin 640 kilogramlik ayçiçegi tohumunun dagitim törenini gerçeklestirmis bulunuyoruz” seklinde konustu.



“Dünya bir gida krizinden geçiyor”

Son günlerde sikça gündeme gelen yaglik ayçiçeginin üretimini arttirmanin önemine deginen Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, “Dünya bir gida krizinden geçiyor. Topragin, tarimin, üretimin, tarimsal üretimin ne kadar önemli oldugunu yakinen gördügümüz bir süreçten geçiyoruz. Sakarya olarak son derece mümbit topraklar üzerinde bulunuyoruz. Bu açidan hem ürün deseni olarak hem üretim olarak hem de projeler olarak bu topraklari çok iyi degerlendirmemiz gerekiyor. Malum son günlerde de sikça gündeme gelen bir konu bu. Özellikle Avrupa’da büyük sikintilarin ortaya çiktigi bir konu. Ve burada yaglik ayçiçeginin üretimini arttirmanin ne kadar kiymetli oldugunu benden çok sizler takdir edersiniz. Bu açidan ben bu projeyi çok anlamli buluyorum, çok kiymetli biliyorum. Sadece ilimize degil, ülkemizi de insallah çok ciddi katkilar verecegini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Bu dagitim çiftçiye bir nebze de olsa katki sagladi”

Yaglik ayçiçegi tohumu alan çiftçi Ahmet Ozan ise, “Tohumlari aldik, Allah nasip ederse yerleri hazirlama zamani geldi. Yerlerimizi hazirlayacagiz ve bunlari ekecegiz insallah. Ortalama 250 kilogram civarinda verim aliyoruz bunlardan memnunuz, o yüzden yine bu tohumu tercih ettim. Bu dagitim çiftçiye bir nebze de olsa katki sagladi, ikinci bir güç-kuvvet oldu yani. Nasip olursa bunu vatandas daha çok ekecek gibi geliyor bana” dedi.

Kaynak: İHA