Erzincan'da Çiçek Açan Meyve Agaçlarini Don Vurdu

Erzincan’da Nisan ayinda yagan kar, çiçek açan meyve agaçlarini kar altinda birakirken, zirai don olayi vatandasi korkutuyor.

Erzincan'da Çiçek Açan Meyve Agaçlarini Don Vurdu
Kar yagisi dün Erzincan’in yüksek kesimleri, Üzümlü ilçesi, Çaglayan Beldesinde etkili oldu. Karin yagmasinin ardindan bugün soguk hava etkisini artirdi. Olusan don çiftçileri düsündürüyor.

Çiftçiler çiçek açan meyve agaçlarinin üsüteceginden endise ediyor.

Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlügü ekiplerince yapilan son degerlendirmelere göre, bölge genelinde hava parçali bulutlu olarak geçecek. Gece ve sabah saatlerinde yer yer buzlanma ve don olayinin görülecek.

Hava sicakligi mevsim normallerinin altinda seyredecek. Rüzgâr kuzeyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

“Zirai don uyarisi”

Zirai don tehlikesine karsi tarimsal faaliyetlerle ugrasan vatandaslarin dikkatli ve tedbirli olmalari, kendi bölgeleri için meteorolojik rapor ve uyarilari dikkatle takip etmeleri önem arz etmektedir.

“Buzlanma ve don uyarisi”

Bölgede gece ve sabah erken saatlerde buzlanma ve don olayi beklendiginden yasanabilecek olumsuzluklara (buzlanma, don, ulasimda aksamalar vb.) karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi gerekmektedir.

“Çig uyarisi”

Bölgede yüksek kar örtüsü bulunan egimli dik yamaçlarda çig riski bulundugundan, yetkililerin ve vatandaslarin dikkatli ve tedbirli olmalari gerekmektedir. Sicakliklardaki yükselise bagli olarak yüksek kar örtüsünün oldugu yerlerde, kar erimeleri sebebiyle meydana gelmesi muhtemel heyelan, çig riski ile su baskini gibi olumsuzluklara karsi dikkatli ve tedbirli olunmasi önem arz etmektedir.

Gece en düsük hava sicakligi sifirin altinda olmak üzere; Erzurum’da 10, Ardahan’da 13, Erzincan’da 7, Agri’da 9, Kars’ta 11, Bayburt’ta 8 derece olarak kaydedildi.
Kaynak: İHA