Sengül Açiklamasi 'Patates Sogan Hikâyesi Yeni Degil'

TYB Erzincan Subesi programinda 1980 darbesi öncesini anlatan Yasar Murat Sengül, “Patates sogan hikayesi yeni degil” dedi.

Sengül Açiklamasi 'Patates Sogan Hikâyesi Yeni Degil'
TYB Erzincan Subesinin haftalik programlari devam ediyor. Haftanin konugu olan Yasar Murat Sengül, 12 Eylül 1980 darbesi öncesini arastirdi. Yaptigi çalismada darbe sürecine sokulan ülkede hangi yöntemlerin uygulandigini anlatti.

Programda konusan Sengül, “Darbe öncesinde yapilan uygulamalarla halkin canindan bezdirildigi, var olan ürünlerin stoklandigini, sigaradan akaryakita kadar her seye zam geldigini, kömürün karneye baglandigini, elektrik kesintilerinin arttigini, fabrikalarin üretiyor olmasina ragmen seker üretimi yokmus gibi halka yansitildigini görüyoruz. Devletin bakani Erzincan Seker Fabrikasinin çalismadigini söylerken, Erzincan Seker Fabrikasinin Müdürü Bakana ragmen fabrikada üretimin devam ettigini açiklamisti. Bunu gazeteler yazmis ve daha sonrada yalanlamamisti. Yoklugun derecesini anlatmak için dönemin belediye baskani halka ‘Yediginizi, içtiginizi, masraflarinizi üçte bire düsürün’ diyerek basina açiklamalarda bulunmus, halk darbeye hazir hale getirilmistir.” dedi.

Murat Yasar Sengül konusmasinin bir baska bölümünde ise: “Darbeye zemin hazirlamak için patates ve sogan fiyatlari oldukça yükseltilmis, esnaf ve halkin yüksek fiyatlarla karsi karsiya getirilmesi saglanmistir. Esnaf ve vatandaslar arasindaki kavgalar gazete sütunlarina yansimaya baslamistir. Halk durum ile ilgili sikâyetlerini üst mercileri tasiyarak sikâyetler darbenin gerekçelerinden birisi haline getirilmistir. Çok soguk geçen kis ve yakit sikintisi sebebiyle bazi hastaliklar artmis, o da sikâyet sebeplerinden birisi haline getirilmistir. Gazete köselerinde ‘Dogu Ekspresinin mazotu bitince yolcular donma tehlikesi ile karsi karsiya kaldi’ haberleri durumun vahametini göstermesi açisindan darbenin önemli kilometre taslarindan birisini olusturmustur.” diye konustu.

Programin sonunda dinleyicilerden gelen sorulari da cevaplayan Murat Yasar Sengül, darbenin öncesinde ve sonrasinda ülkede herhangi bir yatirim yapilmadigi gibi, yatirimlarin önünün açilmasina yönelik çalismalar yapildigina da sahit olmadiklarini söyledi.



Programi akademisyen, yazar ve vatandaslar izledi.
Kaynak: İHA