ABD Baskani Biden, 2023 Mali Yili Için 5,8 Trilyon Dolar Bütçe Teklifi Sundu

ABD Baskani Joe Biden, 2023 mali yili için 5,8 trilyon dolarlik bütçe önerisini Kongreye sundu. Öneride milyarderlere ve sirketlere yeni vergi düzenlemesi getirilmesi yer aliyor.

ABD Baskani Biden, 2023 Mali Yili Için 5,8 Trilyon Dolar Bütçe Teklifi Sundu
ABD Baskani Joe Biden, 2023 mali yili için bütçe önerisini Kongreye sundu. Baskan Biden’in 5,8 trilyon dolarlik teklifinde artan güvenlik harcamalari ile milyarderlere getirilen yeni vergiler dikkat çekti. Yeni bütçe önerisinde ulusal güvenlik için 813,3 milyar dolar ayirildi. Bu rakam geçtigimiz yila göre 31 milyar dolarlik bir artis anlamina geliyor.

Ulusal güvenlik için ayrilan bütçeyi ülke tarihindeki en yüksek seviyelerden birine yükselttigini belirten Biden, ABD ordusunu dünyanin en iyi egitimli, en iyi hazirlanmis ve en donanimli ordusu olarak kalmasi için gerekli fonun saglandigini söyledi.

Biden ayrica, Putin’in Ukrayna’ya olan saldirganligina, Ukrayna’nin ekonomik, insani ve güvenlik ihtiyaçlarina yönelik ABD destegi ile güçlü bir sekilde yanit vermek için sürekli yatirim çagrisi yapti.

Yeni tasari ile bütçe açigini azaltmayi hedefledigini belirten Biden, Kongreye sundugu öneriyle bütçe açiginda tarihi bir azalmayi, yurtiçinde ve yurt disinda güvenlige yönelik tarihi yatirimlari ve herkesin basarili olma sansina sahip oldugu bir ekonomi modeli insa etme konusunda benzeri görülmemis bir taahhüt içerdigini açikladi.



Milyarderlere ve sirketlere yeni vergi düzenlemesi

Bütçe ile ayrica ülkedeki milyarderlere ve sirketlere de yeni vergiler getiriliyor. Ülke nüfusunun yüzde 0,01’ini etkileyen yeni vergi ile kisi basi 100 milyon dolardan fazla servete sahip olan herkesin toplam gelirinin yüzde 20’sini federal gelir vergisi olarak ödemesi gerekiyor. Zenginler için ayrica en yüksek gelir vergisi orani yüzde 37’den 39,3’e çikarilirken, kurumlar vergisi de yüzde 21’den 28’e yükseltiliyor.

Biden, kendi döneminde elde edilen güçlü ekonomik büyümeyi daha ileri götüreceklerini belirtirken, önceki yönetimden daha az para harcayarak daha iyi sonuçlar elde ettiklerini ve gelirleri artirdiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA