'Savasin Bir An Önce Sona Erdirilmesi Için Rusya Ve Ukrayna Ile Yogun Temas Halindeyiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, NATO Olaganüstü Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’nin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, “Savasin bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak Rusya ve Ukrayna ile yogun temas halindeyiz” dedi.

'Savasin Bir An Önce Sona Erdirilmesi Için Rusya Ve Ukrayna Ile Yogun Temas Halindeyiz'


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Belçika’nin baskenti Brüksel’de NATO Olaganüstü Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’ne katildi.

Ikili temaslarinin ardindan basin toplantisi düzenleyen Erdogan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e kritik bir dönemde zirveye öncülük ettigi için tesekkür ederek, Belçika makamlarina da zirveye basarili ev sahipliklerinden ötürü tebrik ve takdirlerini iletti.

Sadece Avrupa güvenlik mimarisinin degil küresel güvenlik algisinin da degistigi bir süreçten geçildigine isaret eden Cumhurbaskani Erdogan, Ukrayna ve Rusya savasinin birinci ayini geride biraktigini belirterek, NATO müttefikleri olarak hem güncel gelismeleri hem de ittifakin cari güvenlik ortaminda aldigi tedbirleri degerlendirmek üzere liderler seviyesinde bir araya geldiklerini kaydetti.



“TÜRKIYE’NIN, UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜGÜNE VE EGEMENLIGINE VERDIGI DESTEK HERKESIN MALUMUDUR”

Cumhurbaskani Erdogan, “25 Subat’ta video konferans yöntemiyle düzenlenen Zirve’nin ardindan NATO’nun bir kez daha birlik ve dayanisma mesaji vermesi anlamlidir. Türkiye’nin, Ukrayna’nin toprak bütünlügüne ve egemenligine 2014 yilindan bu yana sergiledigi kuvvetli destek, herkesin malumudur. Kirim’in ilhakini tanimadigimizi ve tanimayacagimizi her firsatta ifade ettik. Etmeyi de sürdürüyoruz. Zirve vesilesiyle Ukrayna’nin toprak bütünlügüne yönelik destegimizi bir kez daha güçlü biçimde vurguladim. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisiyla ilgili tutumumuz da bu ilkeli politikamizla uyumludur ve nettir” dedi.

Savasin neden oldugu yikim ve insani trajedinin ortada oldugunu kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, tahrip olan sehirlerin, enkaza dönen hastanelerin, okullarin, evlerin; bütün varligini bir bavula sigdirmis gözü yasli mültecilerin, savaslarin aci yüzünü tekrar hatirlattigini vurguladi.

“Çatismalar uzadikça maalesef her iki tarafta da savasin yikiciligi artiyor” ifadelerini kullanan Erdogan, “Ukrayna ve Rusya, Karadeniz’den komsumuz olan iki ülkedir” dedi.



“TARAFLAR ARASINDAKI MÜZAKERELERI YAKINDAN TAKIP EDIYOR VE DESTEKLIYORUZ”

“Ukrayna’yla köklü, çok boyutlu ve yakin iliskilerimizin yani sira stratejik ortakligimiz var” diyen Cumhurbaskani Erdogan, “Bir diger komsumuz Rusya’yla yapici ve karsilikli güvene dayali diyalog içinde olmaya özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandi.

Savasin bir an önce sona erdirilmesine yönelik olarak iki ülkeyle de yogun temas halinde olduklarina isaret eden Cumhurbaskani Erdogan, taraflar arasindaki müzakereleri yakindan takip ettiklerini ve desteklediklerini belirtti.

“Antalya’da iki ülke disisleri bakanlarini bir araya getirmemiz ve bilahare Disisleri Bakanimin Moskova ve Lviv temaslari, bir dönüm noktasi olmustur” degerlendirmesinde bulunan Cumhurbaskani Erdogan, “Nihai çözümün, her iki ülkenin ve uluslararasi kamuoyunun kabul edecegi muteber bir formüle dayanmasi gerektigini düsünüyoruz. Ukrayna’nin egemenligi ve bagimsizligi temel öncelik olmalidir” vurgusu yapti.

Kaynak: İHA