Bitlis'e Bu Kis Yagan Karin Kalinligi 9 Metreye Yaklasti

Türkiye’nin en fazla kar yagisi alan ili olan Bitlis’e bu kis yagan karin kalinligi 9 metreye yaklasti.

Bitlis'e Bu Kis Yagan Karin Kalinligi 9 Metreye Yaklasti
Bu kis ilk kar yagisinin 9 Aralik 2021’de basladigi Bitlis’te Mart ayi ile birlikte yagan kar miktari 9 metreye yaklasti. Bitlis’te kar kalinligi son kar yagisinin ardindan 8 metre 37 santimetre olarak ölçüldü. Aldigi yogun kar yagisi nedeniyle karin baskenti olarak anilan Bitlis’te kar yagisi araliksiz sürüyor. Mart ayinda da etkisini gösteren kar yagisi nedeniyle kentte hayat durma noktasina geldi. Birçok araç kar altinda kalirken, tek katli evler kara gömüldü. Evlerine ulasmak isteyen vatandaslar çareyi kardan tüneller yapmakta buldu.

Meteoroloji Il Müdürlügünden yapilan açiklamada, ilk karin 9 Aralik 2021’de yagdigi Bitlis’te Mart ayi ile birlikte bu kis yagan kar miktarinin 8 metre 37 santimetre olarak ölçüldügü belirtildi.

Karin baskenti olan Bitlis’te bugünlerde bir kar afetinin yasandigini söyleyen Hakan Okay, "Su anda bulundugumuz yer Bitlis’in Rahva bölgesindeyiz. Burada deyim yerindeyse göz gözü görmüyor. Yogun bir tipi ve firtina var. Kar kalinligi da insan boyunu asmis. Gerçekten karin baskenti Bitlis’te bir kar afeti daha yasaniyor" dedi.

Yagan karin hayvanlar ve bitkiler için su deposu oldugunu belirten Mehmet Ali Akarsu ise "Mart ayinin ortasinda olmamiza ragmen memleketimizde kar yagisi hâlâ devam ediyor. Bu sene meteoroloji verilerine göre 8 metre kar yagmis durumda. Bu gidisle bahar biraz geç gelecek görünüyor. Bu yil geçen seneye göre daha çok kar yagdi. Ama yagan kar hem doga için hem hayvanlar için iyi bir su deposu oldu. Bitkilerin yetismesi için de iyi bir firsat" seklinde konustu.

Kaynak: İHA