Bakan Nebati Açiklamasi 'Kur Korumali Mevduat Hesaplarinda 557 Milyar Lira Birikti'

Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin önceliklerinden biri olan enflasyon ile mücadele kapsaminda çalismalara kararlilikla devam ettiklerini belirterek, “Bu kapsamda, Kur Korumali Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamli metotlari devreye aldik. Böylece, Kur Korumali Mevduat hesaplarinda yüzde 56’si dövizden dönüsmek üzere 557 milyar lira birikmistir” dedi.

Bakan Nebati Açiklamasi 'Kur Korumali Mevduat Hesaplarinda 557 Milyar Lira Birikti'
Hazine ve Maliye Bakani Dr. Nureddin Nebati, IHA muhabirine, Türkiye Ekonomi Modeli’ni, Rusya’nin Ukrayna savas açmasindan kaynaklanan emtia fiyatlarindaki artisin Türkiye’de nasil etki doguracagini degerlendirerek, enflasyon ile mücadele ve gidada arz güvenliginin saglanmasi için atilan adimlari anlatti.

Su anda uygulanmak ekonomi politikasi olan Türkiye Ekonomi Modeli’ni gerek yurt içi gerekse yurt disi piyasa aktörlerine anlatarak, hayata geçirilen bu politikanin çerçevesini çok net bir sekilde ortaya koyduklarini ifade eden Bakan Nebati, “Modelimizin temel hedefleri çok açik olup üretime, yatirima ve ihracata odaklanarak, istihdami artirmak, Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarli büyümesini saglamaktir” dedi.

“Kur Korumali Mevduat hesaplarinda yüzde 56’si dövizden dönüsmek üzere 557 milyar lira birikmistir”

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’nin öncelikleri arasinda enflasyonla mücadele oldugunu her firsatta dile getirdiklerini belirterek, “Artan emtia fiyatlari kaynakli olarak tüm dünyada enflasyonun yükseldigine tanik oluyoruz. Bu konuda gerekli tüm adimlari atmakta ve enflasyonla mücadele kapsaminda çalismalarimiza kararlilikla devam etmekteyiz. Bu kapsamda, Kur Korumali Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamli metotlari devreye aldik. Böylece, Kur Korumali Mevduat hesaplarinda yüzde 56’si dövizden dönüsmek üzere 557 milyar lira birikmistir” diye konustu.

“Gida fiyatlarindaki artisi kontrol altina almak için tarimsal destekleri artirdik”

Enflasyonla mücadele adina son dönemde gida ürünlerinde Katma Deger Vergisi (KDV) oranini yüzde 8’den yüzde 1’e, elektrikte ise KDV oranini yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiklerini hatirlatan Bakan Nebati, “Gida fiyatlarindaki artisi kontrol altina almak için tarimsal destekleri artirdik. Bunun yani sira gübre fiyatlarinda da indirim yaptik” ifadelerini kullandi.

Birlikten Berekete Uygulamasi yakin zamanda açiklanacak

Fiyat degisikligine karsi tüketici farkindaligini artirmayi amaçlayan “Birlikten Berekete” isimli proje üzerinde çalismalara devam ettiklerini ve yakin zamanda açiklayacaklari bilgisini paylasan Bakan Nebati, proje kapsaminda tüketicilerin fiyat kiyaslamasini yapabilecegi bir sistem olusturarak tüketicilerin farkindaligini arttiracaklarini ve tüketicilerin makul fiyatli ürünlere kolaylikla erisim saglayabilecegini söyledi.



“Enflasyonla Mücadele Timi ile fahis fiyat uygulayan ve stokçuluk yapan firmalara karsi yasal zeminde sert önlemler alinmaktadir”

Enflasyon ile mücadele kapsaminda attiklari adimlarin fiyatlara yansiyip yansimadigini yakindan takip ettiklerine vurgu yapan Nebati, sunlari kaydetti:

“Bakanligimiz bünyesinde olusturulan Enflasyonla Mücadele Timi saha denetimleri ile firmalar yakindan denetlenmekte ve incelenmektedir. Fahis fiyat uygulayan ve stokçuluk yapan firmalara karsi yasal zeminde sert önlemler alinmaktadir. Bununla birlikte, enflasyonun üzerinde risk olusturan yapisal unsurlara yönelik çalismalarimizi Fiyat Istikrari Komitesi bünyesinde detayli olarak ele almaktayiz. Ayrica, uygulamaya aldigimiz KGF paketleri ile seçmeli bir sekilde, enflasyonist etki olusturmadan yatirim yapan isletmelerimizi ve ihracatçilarimizi destekliyoruz.”

“Attigimiz adimlari tamamlayacak sekilde tüzel kisilerden de enflasyonla mücadelede destek bekliyoruz”

Enflasyon ile mücadelede kararliliklarini göstermek için gerek kisa vadeli gerekse de orta ve uzun vadeli politika adimlarini hayata geçirdiklerine isaret eden Bakan Nebati, “Enflasyonla mücadelede tüm paydaslarimizin destegi mutlaka çok önemli. Attigimiz bu adimlari tamamlayacak sekilde tüzel kisilerden de enflasyonla mücadelede destek bekliyoruz. Enflasyon oraninin düsürülmesi için tüm paydaslarimizin katilimi ile önümüzdeki dönemde de çalismalarimiza devam edecegiz” diye konustu.

Altin tasarruf ekosistemi ile vatandaslarin fiziki olarak biriktirdikleri altinlarini kolay ve güvenli olarak niteledigi sekilde kuyumcular ve bankalar araciligi ile finansal sisteme aktarabileceklerini ve tercih ettikleri sekilde degerlendirebileceklerini kaydeden Nebati, sunlari söyledi:

“Vatandaslarimiz talep etmeleri halinde dagitim kanallari olan kuyumcu ve bankalar üzerinden rahatlikla altinlarini fiziki olarak da tekrar geri alabileceklerdir. Altin Depo ve Katilim Hesaplarina fiziki altinlarini rahatlikla yatirabilecekleri gibi altinlarinin karsiligi Türk lirasi tutarlari ile Altin Dönüsümlü Mevduat ve Katilim Hesabi açarak deger korumasindan faydalanirken ayni zamanda risksiz kazanç saglayacaklardir.”

“Attigimiz adimlarla yastik alti altinlarin finansal sisteme dahil edilmesini ve ülkemizin yurt içi tasarruf imkanlarinin gelistirilmesini amaçliyoruz”

Bakan Nebati, vatandaslarin birikimlerinde en çok paya sahip olan Darphane Ziynet Altinlarini kolayca degerlendirebilecekleri ve istedigi zaman fiziki olarak çekebilecekleri Çeyrek Hesabi uygulamasini 1 Mart itibariyla baslattiklarini animsatarak, “Böylece, bu adimlarimizla yastik alti altinlarin finansal sisteme dahil edilmesini ve ülkemizin yurt içi tasarruf imkanlarinin gelistirilmesini amaçliyoruz” dedi.

Gidada arz sikintisi yasanmamasi için devletin tüm kurumlarinin gerekli tedbirleri aldigina vurgu yapan Nebati, “Bu çerçevede, sermayesinin tamami Hazineye ait olan TMO’nun yurt içi arz ve talep miktarinin dengelenmesi ve fiyat artislarinin mümkün oldugunca engellenmesini teminen un ve yem regülasyonuna yönelik hububat ithalati ile ayçiçek yagi ithalati devam etmekte olup Bakanligimizca Kurulusa finansman destegi saglanmaktadir” ifadelerine yer verdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) disinda özel sektörün de gerektiginde hububat ve Ayçiçek yagi ithalati yapabilmesi için gümrük vergilerinin sifirlandigini hatirlatan Nebati, gida ürünlerinde arz güvenligi ve fiyat istikrarinin saglanmasi amaciyla yag hammaddesi kanola tohumu ile Ayçiçek yaginin ikamesi olabilecek kanola yagi, aspir yagi, misir yagi, soya sagi ve palm yaglarinda uygulanan gümrük vergisi oranlarinin 4 Mart’tan baslamak üzere geçici olarak 30 Haziran’a kadar sifir olarak uygulanmasina karar verildigini belirtti.

“Ilgili Bakanliklarla da koordineli çalisilarak piyasalar sürekli takip edilmektedir”

Et, pirinç, un, yag gibi hayvansal ve bitkisel ürünlerde gerektiginde ihracat sinirlamasi getirilmesine yönelik olarak Tarim ve Orman Bakanligina yetki verildigi bilgisini paylasan Nebati, “Kirmizi mercimek, fasulye ve zeytinyaginda ihracat kisitlamasina 2022 yilinin Subat ayi sonunda baslanmistir. 8 Mart itibariyla, ayçiçek yagi, soya yagi, ayçiçegi tohumu, aspir, pamuk tohumu yaglari, rep, kolza ve hardal yagi, misir yagi ve margarin ihracati durdurulmustur. Ilgili Bakanliklarla da koordineli çalisilarak piyasalar sürekli takip edilmektedir” diye konustu.

Arz güvenliginin saglanmasi ve ithalatin sekteye ugramamasi için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da devreye girmesi ile gerekli adimlarin atildigini dile getiren Nebati, yaklasan hasat dönemi öncesi yagislarin iyi gittigini ve ilerleyen süreçte Türkiye’de gida ürünlerinde arz sikinti olmayacagini düsündügü söyledi.



“Yapilan haberler manipülasyondan ibaret, ülkemizin gida anlaminda stoklari yeterli düzeydedir”

Nebati, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasinin ardindan meydana gelen gelismeler nedeniyle o bölgeden yapilan gida tedarikinde geçici bir aksama yasanmasina karsin gerekli adimlarin ilgili bakanliklar tarafindan atildigini dile getirerek, “Yapilan haberler manipülasyondan ibarettir. Ülkemizin gida anlaminda stoklari yeterli düzeydedir” dedi.

“77 dolardan 130 dolar seviyelerine kadar yükselen petrol fiyatlarinin vatandaslarimiza mümkün oldugunca az yansimasi için gerekli tedbirleri almaktayiz”

Akaryakit konusunu ele alan Bakan Nebati, sunlari söyledi:

“Ülke olarak maalesef petrol ürünlerinin yüzde 90’nin üzerinde bir kismini ithal ederek karsilamaktayiz. Bilindigi üzere, petrol alim satiminda da fiyatlar en yakin erisilebilir dünya serbest piyasa kosullarina göre olusmakta ve bu çerçevede EPDK tarafindan fiyat izlemesi yapilmaktadir. Akaryakit fiyatlari uluslararasi piyasalarda belirlenen petrol fiyatlarina göre sekillenmektedir.

Ukrayna’daki gelismelerin de etkisiyle petrol fiyatlari yilbasindaki 77 dolardan 130 dolar seviyelerine kadar yükselmistir. Bu artis da kaçinilmaz olarak akaryakit fiyatlarina yansimaktadir. Devlet olarak bu artislarin kalici olmamasi ve vatandaslarimiza mümkün oldugunca az yansimasi için gerekli tedbirleri almaktayiz.”

Bakan Nebati, göreve geldikleri ilk günden itibaren gerek yurt içi gerekse yurt disi piyasa aktörleriyle toplanti yaparak Türkiye ekonomisinin karsilastigi problemleri ele aldiklarini ifade ederek, “Yapilan bu toplantilarda basta Türkiye Ekonomi Modeli olmak üzere birçok konuda görüs alisverisinde bulunmaktayiz” diye konustu.

“Su an için Türkiye ekonomisinin karsilastigi en büyük problem yüksek enflasyondur”

Is dünyasinin karsilastigi problemleri ve sikintilara dinleyerek çözüm üretmek konusunda tüm kurumlarla beraber çalistiklarini dile getiren Nebati, “Su an için Türkiye ekonomisinin karsilastigi en büyük problem yüksek enflasyondur. Dolayisiyla yüksek enflasyonun farkinda ve bilincinde olup enflasyonu kontrol altina almak için birçok çalisma yapmakta ve tamamlandikça bunlari kamuoyu ile paylasmaktayiz” dedi.

“Özellikle Ingiltere ziyaretimizde aldigimiz geri dönüsler çok olumludur”

Bakan Nebati, yurt disinda çesitli bankalarin ve yatirimcilarin üst düzey yöneticileri ile gerçeklestirdigi toplantilarda Türkiye ekonomi ile ilgili birçok konuyu ele aldiklarini hatirlatan Nebati, “Özellikle geçtigimiz aylardaki Ingiltere ziyaretimizde aldigimiz geri dönüsler çok olumludur. Önümüzdeki dönemde de tüm piyasa aktörleriyle toplantilar düzenlemeye, karsilastiklari problemleri dinlemeye, çözüm üretmeye devam ederek Türkiye ekonomisinin gelismesi, büyümesi yönünde adimlar atmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA