Üniversite Ögrencisi Dogada Çözünerek Bitkiye Dönüsen Plastik Üretti

Annesinin sürekli ispanak yemesinden ilham alan 19 yasindaki üniversite ögrencisi Emir Belli, ispanak atiklarindan plastik kasik ve kapak üretti. Dogaya atildiginda 2 hafta içerisinde çözünen bu plastikler, ayni zamanda içerisine yerlestirilen tohumlar sayesinde tekrar yesererek bitkiye dönüsüyor.

Üniversite Ögrencisi Dogada Çözünerek Bitkiye Dönüsen Plastik Üretti
Kazakistan Ulusal Tarim Arastirma Üniversitesi Kimya Mühendisligi Bölümü’nde okuyan 19 yasindaki Emir Belli farkli bir projeye imza atti. Annesinin sürekli ispanak yemesinden yola çikan Belli, ispanagin çürümüs kismini kullanarak polimer elde etmeyi basardi. Atik ispanaklardan çikarak dogada çözünebilen ve tekrar yeserebilen plastik üretmeyi amaçlayan Belli, birçok deney ve deneme yapti. Belli, 2,5 yilda 200’den fazla deneme yaptiktan sonra basarili oldugu bir çalismasinin içerisine de tohum koyarak sentezledi. Sonunda basariya ulasan Belli, ispanak atigindan ilk olarak kasik ve kapak üretti. Dogaya atildiginda 2 hafta içerisinde çözünen plastikler, içerisine konan tohumlar sayesinde çesitli bitkilere dönüsüyor.

Geçen sene Antalya’da meydana gelen orman yanginlari için de sosyal sorumluluk projesi baslatan Belli, ürettigi kasik ve kapaklari yanan orman alanlarina gömecegini ifade etti.

Projesini Firat Üniversitesi’nde düzenlenen Güneydogu Bölgesel Kariyer Fuari’nda sergileyen Belli büyük ilgi gördü.

"2 haftada çözülen plastikler üretmeye basardik"

Projesi hakkinda bilgi veren Emir Belli, “Kazakistan Ulusal Tarim Arastirma Üniversitesi’nde jimya mühendisligi okumaktayim. Çalismamdaki amacim saglikli ürün, temiz çevre. Doga dostu plastikler üretmeye çalistik. Ülkemizde gerçekten tonlarca plastik her yil çöplere atiliyor. Bunlar da 2 bin yilda çözülüyor. Biz de bunlarin üzerinde bir çalismaya basladik. Tamamen 2 haftada çözülen plastikler üretmeye basardik. Yaklasik 2, 5 yil sürdü” dedi.



"Annem devamli ispanak yiyordu"

Projesinin nasil ortaya çiktigini anlatan Belli, “Annem devamli ispanak yiyordu. Hem çig hem de yemeklerde yiyordu. Ben de anneme bunun ne ise yaradigini çok soruyordum. Annem de dedi, ’Mideme çok ise yariyor. Arastir belki içinden bir sey çikar’ dedi.

Ben de bunu hem çürümüs noktasini hem de kavanozlarin içine koyarak çürütme metodunu denedim. Ardindan da normal denedim. Hangisinde etkisi oluyor, polimer oluyor, polimerlesiyor, ben de çürük kismini deneyerekten polimer elde etmeyi basardim. Çünkü yenilen bir seyden yaparsak bu gerçekten bizim zararimiza olur ama yenilmeyen, çürümüs bir seyden yaparsak hem topraga katki saglar hem de maliyet noktasinda da bize destek olabilir” diye konustu.



"Dogaya attigimizda da farkli farkli bitkiler ve meyveler çikiyor"

Su an kahve kapagi ve kasik ürettiklerini aktaran Belli, “Bir de ayni zamanda da onun üzerinde çalisiyorum insallah olur. Bildiginiz üzere doga dostu kumaslar seklinde biz suna ilerliyoruz. Ameliyat ipliginin hammaddesi ve kumas ipinin hammaddesinin seklinde de bir analiz yaptik, yapisi bu çikti. Bunun üzerinde de yavas yavas çalisiyoruz. Çünkü büyük ve genis bir emek istiyor. Biz ilk basta bunlarla ilgileniyoruz, neden derseniz bunlar suan tek kullanimlik ürünler oldugu için ülkede gerçekten çok zor sartlarda plastik kirliligi var. Yaklasik 200’den fazla deneme yaptik ama bunlarin sadece 5 tanesi basarili oldu. Bunlardan biz bunu moleküler biyolojik genetik mezunu arkadaslarimiz tarafindan içine tohum koyarak sentezledik. Bu sentezledigimiz ürünleri dogaya attigimizda 2 hafta kadar çözülüyor. Çözüldükten sonra devreye tohumlar çikiyor, tohumlarda çözüldükten sonra yapilarinda farkli farkli tohumlar var. Papatya, gül, meyve ve sebze gibi ürünler var. Dogaya attigimizda da farkli farkli bitkiler ve meyveler çikiyor” seklinde konustu.

Sosyal sorumluluk projesi baslatacagini ifade eden Belli, geçen yil Antalya’da yanan ormanlar için sosyal sorumluluk projesi baslatmak istediklerini söyledi.

Belli, “Hem de ülkemiz için doga neslinin tükenmesi ve dengesinin bozulmasi yüzünden de böyle bir çalismaya sebebiyet verdik. Orman Bakanligi’na basvurarak bu tek kullanimlik plastiklerimizi dogaya gömüp daha sonra filizlenip dogaya yeseripte canli neslini tehlike altindan kurtarabiliriz” dedi.

Kaynak: İHA