Su Ürünleri Ve Hayvansal Sektörü Ihracatta 3,5 Milyar Dolari Geçti

Su ürünleri, kanatli et, yumurta, süt ve süt ürünleri ile bali 142 ülkeye ihraç eden, dünya sofralarini üç ögün saglikli ve güvenilir gidalarla süsleyen Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, son 1 yilda 3 milyar 591 milyon dolar ihracat seviyesine ulasarak 2023 yili için belirledigi 3,5 milyar dolar ihracat hedefini 2022 yili subat ayinda asti.

Su Ürünleri Ve Hayvansal Sektörü Ihracatta 3,5 Milyar Dolari Geçti
2023 hedefini 2 yil önce yakalayan Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2022 yili sonu için 3,8 milyar dolar, 2023 yili sonu için ise 4,2 milyar dolar yeni ihracat hedefi belirledi. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 10 yil önce 1,4 milyar dolar ihracat yaptigi bilgisini veren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçi Birlikleri Sektör Kurulu Baskani Sinan Kiziltan, 10 yilda sektörün ihracatini 2,5 kat artirma basarisi gösterdigini aktardi. Su ürünleri, kanatli, yumurta, süt ürünleri ve bal ürünlerinden olusan 5 ana ihraç gruplari olduguna isaret eden Kiziltan, “2000 sonrasinda sektörümüze milyonlarca dolarlik yatirim yaparak dünyanin en modern tesislerini kurduk. Ihracatimizi her yil artirarak gida sektöründe Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçi sektörü konumuna geldik. 2035 yilina kadar ihracatimizi sürekli artirarak Türkiye’ye 10 milyar döviz kazandiracak bir sektör olmak için üretmeye ve ihracat yapmaya devam edecegiz” dedi.



Tanitimlar kesintisiz sürüyor

Dünya genelinde Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ürettigi saglikli ve güvenilir gidalarin tanitimi için tanitim çalismalarinin kesintisiz devam ettigini anlatan Kiziltan, Uzak Dogu ve ABD pazarlarinda TURQUALITY projeleri sürdürdüklerini, Çin’den ABD’ye, Rusya’dan Fransa’ya, Ispanya’dan Özbekistan’a dünyanin dört bir tarafinda fuarlara katilarak ihracat hacimlerini artirma çabasi içinde olduklarini sözlerine ekledi.

Türkiye 142 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç etti

Türkiye, 2021 yilinda 142 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç ederken, Irak 555 milyon dolarla ilk sirada yer aldi. Özellikle Türk somonu talebiyle öne çikan Rusya Federasyonu, 2021 yilinda yüzde 84’lük artisla 259 milyon dolarlik Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller ürünleri talep etti. Sektörün geleneksel ihraç pazarlarindan Italya ise 164 milyon dolarlik ihracatla zirvenin üçüncü basamagina yerlesti.

Su ürünleri ihracati 1,5 milyar dolara kosuyor

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün son 12 aylik ihracati 3 milyar 590 milyon dolar olurken, su ürünleri sektörü 1 milyar 436 milyon dolarlik ihracatla en büyük katkiyi sagladi. Su ürünleri sektörünü 1 milyar 312 milyon dolarlik ihracatla kanatli et ve yumurta sektörü takip etti. Kanatli et 926 milyon dolar ihracat yaparken, yumurta ihracatimiz 386 milyon dolara yükseldi. Çin’e aldigi ihracat vizesiyle morallenen süt ürünleri sektörü 486 milyon dolar ihracat performansi gösterdi. Bal sektörü Türkiye’ye 33 milyon dolar kazandirirken, diger ürünlerin ihracatindan 303 milyon dolar döviz elde edildi.
Kaynak: İHA