Içtiginiz Suya Dikkat, Bagirsak Kanseri Riskini Artirabilir

Mart ayinin bagirsak kanseri farkindalik ayi oldugunu belirten Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, kolon kanseri tedavisinde büyük gelismeler olmakla birlikte en büyük önceligin risk faktörlerini mümkün oldugunca azaltmak oldugunu söyledi. Prof. Dr. Coskun, içme suyunun içindeki nitrat düzeylerinin bagirsak kanseri riskini artirdigini kaydetti.

Içtiginiz Suya Dikkat, Bagirsak Kanseri Riskini Artirabilir
Bir hafta önce içme suyunun içindeki nitrat düzeylerinin bagirsak kanseri riskini artirdigina dair bir analiz yayinlandigini belirten Prof. Dr. Coskun, Environmental Research dergisinde Yeni Zelandali Jayne Richards ve arkadaslari tarafindan yayinlanan analize göre ülkelerinde görülen bagirsak kanseri vakalarinin yüzde 3,26’sinin su kaynaklarindaki artan nitrat düzeyi ile iliskili oldugu bilgisini verdi. Arastirmacilarin yaptiklari analizde her yil 100 kadar bagirsak kanserinin içme suyuna fazla miktarda nitrat karismasinin sonucu gelistigini hesapladiklarini bildiren Coskun, “Tarim alanlarinda kullanilan kimyasal gübreler, tarim ilaçlari ve yine hayvancilik alanlari yer alti kaynak sularinin kirlenmesine yol açabilmektedir. Özellikle azotlu gübreler toprak ve suda nitrat birikmesine yol açabilmektedir. Vücutta artan nitrat düzeyleri eger insan vücudundaki iç kaynaklardaki ve besinlerle alinan antioksidanlarla dengelenemezse kanserojen olan N-nitrozo bilesiklerine dönüsmektedir ve bu sekilde kanser risk artisi olmaktadir” dedi.

Islenmis et ürünlerinin fazla tüketilmesinin içerdigi nitrat bilesikleri nedeniyle kanserle iliskili olabilecegine dair kuvvetli süpheler bulundugunu bildiren Prof. Dr. Ugur Coskun, “Tüketilen su içerisinde artmis nitrat düzeyleri kanser açisindan ilave bir risk olusturabilir. Ülkemizde içme sularinda nitrat düzeyleri belli araliklar ile kontrol ediliyor ve nitrat fazlaligi ile ilgili bugüne kadar ciddi bir sikinti bildirilmedi. Fakat özellikle kimyasal gübrelemenin gittikçe arttigi günümüzde içme su kaynaklarindaki nitrat düzeylerinin daha yakin kontrolü uygun olacaktir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA