Hamileyken Hamile Kalan Anne, 'Süperfetasyon' Bebeklerini Büyüttü

Hamileliginin birinci ayinda farkli yumurtasinda yeniden döllenme oldugu için ikinci kez hamile kalan Izmirli Sevinç Çelik, Poyraz ve Ayaz adini verdikleri ’süperfetasyon’ bebeklerini büyüttü. Dünyadaki 12. vaka olduklarini ve yasadiklarini fantastik bulduklarini belirten anne Çelik, çocuklarindan ilham alarak felsefi ögeler içeren bilim kurgu ve fantastik kitaplar yaziyor.

Hamileyken Hamile Kalan Anne, 'Süperfetasyon' Bebeklerini Büyüttü
Izmir Urla’da yasayan Ender ve Sevinç Çelik çifti, 2017 yilinin subat ayinda ikinci bebeklerine sahip olacaklarini ögrendi. Büyük mutluluk yasayan Çelik Ailesi, yaklasik bir ay sonra yapilan hastane kontrolünde bir sürprizle karsilasti. Yapilan kontrolde annenin farkli bir yumurtasinda yeniden döllenme oldugu ve ikinci kez hamileligin basladigi anlasildi. Saskina dönen Çelik çifti, yasanan duruma ‘süperfetasyon’ adi verildigini ve dünyadaki 12. vaka olduklarini ögrendi. Poyraz ve Ayaz ismindeki bebeklerini 6 Ekim 2017’de dünyaya getiren Sevinç Çelik, Lina isimli ilk çocugu ile birlikte süperfetasyon bebeklerini de büyüttü. Yasadiklari süreci fantastik olarak nitelendiren Çelik, geçen süre zarfinda yazar kimligi ile de öne çikti. Dijital bir platformda felsefi ögeler içeren bilim kurgu ve fantastik kitaplarini yayinlayan Çelik, bundan sonraki kitaplarini basili olarak yayinlamayi hedefliyor.

“Ikiz gibi ama degil”

Yasadiklari ilginç süreci anlatan Çelik, “Bir aylik hamileyken tekrar hamile kaldigimi ögrendim. Süperfetasyon tanisi konuldu. Bu vakanin dünyada sadece 11 kisinin basina geldigini, bizim ise 12. vaka oldugumuzu ögrendik. O dönem çok sasirdik, korktuk. 1 yaslarinda bir kizim daha vardi. Ikiz gebelik gibiydi ama aslinda ikiz gebelik degildi. Ailemizde de hiç ikiz gebelik durumu yoktu. Tahmin etmedigimiz bir seydi. Dolayisiyla hem heyecanli hem de ürkütücü bir süreçti. Poyraz ve Ayaz ekim ayinda 5 yasinda olacak. Ben ilk Poyraz’a hamile kalmistim. Bir ay sonra da Ayaz’a hamile kaldim. Ancak ikisi de ayni gün dogdu. Kucagima ilk kez Poyraz’i getirmislerdi. Ayaz’in getirilmedigini gördügümde korkmustum. Ayaz 1 kilo 500 gram dogmustu ve 20 gün kuvözde kaldi. Su an Ayaz’in gelisimi Poyraz’a göre daha geride. Su anda onun gelisimini takip ediyoruz” dedi.



“Insanlar sasiriyor”

“Insanlara ‘Süperfetasyon’ dedigimizde anlamiyorlar” diyen Çelik, çevresinden gelen tepkileri su sözlerle anlatti:

“Insanlarin çogu bu vakanin ne oldugunu bilmiyor. Oysa ki bu bilimsel bir durum. Ben dünyadaki 12. vakayim. Bazen açiklama yapmadan ‘Ikizler’ diyorum. Bazen de beni animsayip ‘Hamileyken hamile kalmistiniz degil mi?’ diye soranlar oluyor. Çocuklar büyüdügünde bu süreçleri onlara anlatacagim. Süperfetasyon olduklarini onlara söyleyecegim. Kizim Lina da bazen Poyraz ve Ayaz’in ikiz oldugunu söylüyor, bazen de Poyraz’in daha önce dogdugunu söyleyip Poyraz için ‘Ayaz’in agabeyi’ diyor.”

Çocuklari ilham oldu

Çocuklarina güzel anilar birakmak istedigini ifade eden Çelik, kitap yazma süreciyle ilgili de söyle konustu:

“Çok fazla kitap okuyan bir insanim. Özellikle dünya klasiklerini okumayi çok seviyorum. Çocuklar henüz birkaç aylikken yazmaya karar verdim. Onlar benim ilham kaynagim oldu. Kitaplarimi da bilim kurgu ve fantastik türünde yaziyorum. Ayni zamanda felsefi ögeler de içeriyor. Yasadigimiz olayin fantastik oldugunu düsünüyorum. Belki de yasadigimiz bu fantastik durum nedeniyle bu tür kitaplar yazmaya basladim. Dijital bir platformda telif haklarini verdigim iki kitabim var. Iki kitabi da yazma asamasindayim. Kirmizi Mühür isimli kitabimi dijital ortamda yayinlamayi düsünmüyorum. Bir yayinevi ile anlasarak kitabimin basimini gerçeklestirmek istiyorum. Çocuklarimi yetistirirken onlarin ‘en iyi’, ‘en çok’ olmalari gerektigini düsünürdüm ancak geçen süre zarfinda çocuklarin ‘en’ ve ‘çok’ olmak, mükemmel olmak zorunda olmadiklarini özümsedim. Kitaplarimi bastirabilmek ve çocuklarima güzel anilar aktarmak istiyorum.”

Izmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Izmir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Volkan Emirdar, 2017 yilinda vaka ile ilgili sunlari söylemisti:

"Gerçekten çok az rastlanan bir durum. Anne karninda bir bebek varken tekrar yumurtlamasi, yumurtayla spermin birlesmesi, rahme yerlesmesi beklenen bir durum degil. Çok nadir de olsa bildirilen vakalar var. Biz de buna taniklik ettik. Saglikli bir sekilde iki bebegin dünyaya gelmesi bizim için büyük mutluluk. Aslinda ikiz gebeliklerde birbirleri arasinda fark olmasini görüyoruz. Genellikle gelisme geriligi, kan akimlarindaki degisiklikler nedeniyle olabiliyor. Bunun ayrimini yapmak güç. Daha önce de böyle bir vaka yasanilmis olabilir ama bunun ayriminin yapilmasi güç oldugu için bildirilmemis olabilir. Ilk haftalardan itibaren yapilan ultrasonlarda bebeklerin aralarinda bir aylik fark oldugu saptandi. Rutin takiplerde de aralarindaki farkin korundugunu gözlemledik. Bu vakada anne karninda ikinci kez döllenmenin olmasi gerçekten dikkat çekici. Bu, litaratüre baktigimizda dünyada sayili bir durum ve bildirilmis sadece 11 vaka var. Son vaka Avusturya’da bildirilmis. Biz de 12. vakaya taniklik ettik."
Kaynak: İHA