Enerjik Üniversite

Türk Standartlari Enstitüsünden (TSE) ‘TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni alan ilk yüksekögretim kurumu olan Yasar Üniversitesi, enerji yönetim sistemini bu standardin yüksek seviyeli versiyonuna göre yeniden güncelledi ve tüm faaliyet alanlarinda enerji performansini iyilestirerek belgeyi yeniden almaya hak kazandi.

Enerjik Üniversite
Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi’ni imzalayan, Izmir’de Iyilik Var projesi kapsaminda ‘Iyilik Ormani’ni hayata geçiren, etkinliklerinde katilimcilara plaket ya da tesekkür belgesi vermek yerine adlarina birer fidan dikip tesekkür eden Yasar Üniversitesi, 2016’da TS EN ISO 50001 belgesini alan ilk üniversite olmustu. Yasar Üniversitesi, sergiledigi performans ve tasarruf uygulamalariyla Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni yeniden almayi basardi. Üniversite enerji yönetim sistemi, standardin yüksek seviyeli yapida olan versiyonuna göre güncellendi.

22 kisilik ekip

Konuyla ilgili çalismalar; akademisyenler, yöneticiler, teknik çalisanlarin oldugu, 5’i sertifikali enerji yöneticisi olan toplam 22 kisilik ekip tarafindan yürütülüyor. Tüm tesislerde çesitli noktalarda bulunan 80 adet enerji analizörü ile 365 gün ve 24 saat esasina göre enerji tüketim verileri kayit altina aliniyor ve bu veriler sertifikali enerji yöneticileri tarafindan degerlendiriliyor. Ayrica, enerji performansinin iyilestirilmesi ve enerji türlerinin daha verimli kullanilmasi için egitim ve seminerler düzenleniyor. Kurumda kullanilan elektrik ve dogalgaz ile su tüketim degerlerinde de tasarruf saglaniyor. Bunlara ek olarak Enerji Sistemleri Mühendisligi ile Elektrik-Elektronik Mühendisligi bölümlerinde, ‘Enerji Yönetimi’, ‘Enerji Yönetim ve Sistem Standardi’ dersleri de egitim programina alindi.

Enerji yönetim belgeli ilk üniversite

Yasar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Ahmet Yigitbasi, kurumlarinin genlerine isleyen ve önemli sacayaklarindan biri olan ‘sürdürülebilirligin’ önemini vurgulayarak sunlari söyledi: “Bu kavramin temel unsurlarindan olan çevresel yönetim; yesil enerji, enerji verimliligi ve geri dönüsüme odaklanmakta. Ülkemizde yasanan yanginlar, seller ve benzeri dogal afetler, dogayi koruma bilincinin önemini her seferinde yeniden hatirlatiyor. Önlem alinmazsa bu durumun yildan yila çok daha ciddi sonuçlar doguracagini biliyoruz. Bu nedenle enerji ve enerji verimliligi bütün dünya için hayati öneme sahip. Üniversitelerin topluma her konuda örnek olmasi, enerjiyi koruyarak, verimliligi artirarak kullanmasi ve bu bilinci bütün topluma yaymasi gerekiyor. Sürdürdügümüz kararli ve bilinçli çalismalar sonucu 2016 yilinda TS-EN-ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ni alan ilk yüksekögretim kurumu olmustuk. Üniversitemizde enerjiyi verimli ve bilinçli kullanmayi kurumsal kültürümüzün ayrilmaz bir parçasi olarak görüyoruz. Yeniden almaya hak kazandigimiz TS-EN-ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi, bu konudaki kararliligimizi gösteren önemli bir basaridir. Bu belgeyi yeniden aldigimiz için mutluyuz.”

Modern bina

Ahmet Yigitbasi, Selçuk Yasar Kampüsü Yeniden Yapilandirma Projesi kapsaminda insaatina baslanacak yeni egitim binalarinin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde; suyu, enerjiyi ve kaynaklari verimli kullanan, günes panelleri ile enerjisini üreten, yüksek iç mekân ve hava kalitesine sahip modern bir yapi olarak yesil bina sertifikasi (LEED) kriterleri dogrultusunda insa edilecegini de ifade etti.

Kaynak: İHA