Egeli Ihracatçilar Kaliteli Kuru Incir Için Çalisiyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi, kuru incirde kalite ve gida güvenligini artirmaya yönelik çalismalarina devam ediyor. Eksilik böcegiyle mücadelede kullanilan çekici yem tuzaklari, üreticilere bu yil da ücretsiz olarak dagitildi.

Egeli Ihracatçilar Kaliteli Kuru Incir Için Çalisiyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Birol Celep, Ege Bölgesinin en önemli ürünlerinin basinda gelen kuru incirin 2021 yilinda 112 ülkeye gönderildigini, yüzde 11 yükselisle 263 milyon dolar dissatim gerçeklestigini hatirlatti. Celep, “Kuru incir ihracat miktari ise 2021 yilinda bir önceki yila göre miktarda yüzde 5 oraninda artarak 71 bin ton olarak gerçeklesmisti. 6 Ekim 2021’den 5 Mart 2022’ye kadar olan dönemde Türkiye geneli kuru incir ihracati yüzde 2 artarak 166 milyon dolara yükseldi. Ihracatimizda ilk sirada 24 milyon dolarla Almanya ve Fransa, 15 milyon dolarla ABD var. Birligimizce kuru incirde kalite kaybina neden olan ve ihracatimizi olumsuz etkileyen eksilik böcegiyle mücadeleye devam ediyoruz. Çekici yem tuzaklarini yaptirarak Tarim ve Orman Il/Ilçe Müdürlüklerimiz is birligi ile üretim bölgelerinde zararlilarin yogun görüldügü köylerde üreticilerimize ücretsiz olarak dagitimini gerçeklestirdik" dedi.

Celep, mayis ayinda ilek filesi, temmuz ayinda hasat filesi/örtüsü, agustos ayinda da kerevet/kurutma tavasi dagitilacagini söyledi.



224 bin 700 adet tuzak

2011 yilindan bu yana Aydin ve Izmir’e bagli tüm kuru incir üretim bölgelerinde toplam 224 bin 700 adet tuzak dagitildiginin bilgisini veren Celep, "2022 yilinda da 15 bin adet daha eksilik böcegi çekici yem tuzagi birligimizce yaptirildi. Tuzaklarin 10 bin adedi Aydin Tarim ve Orman Il Müdürlügü, 5 bin adedi ise Izmir Tarim ve Orman Il Müdürlügü koordinasyonunda ve ilçe müdürlüklerince incir yetistiriciliginin yogun olarak yapildigi köylere ulastirilarak Bakanligimizin Çifti Kayit Sistemine (ÇKS) göre belirlenen üreticilere dagitilarak mücadelede kullanilmasi saglanacak" diye konustu.

Celep, eksilik böcekleriyle mücadelede kullanilan çekici yem tuzaklarinin nisan ayindan itibaren kullanilmasina baslanmasi ve hasat sonuna kadar bahçede bulundurulmasinin mücadele ve kaliteli kuru incir yetistirilmesi açisindan çok büyük önem tasidigina degindi. Celep, sözlerini söyle sürdürdü: “Kaliteli kuru incir üretimi için üreticilerimize ulasan tuzaklarin veya geçmis yillardan ellerinde bulunan tuzaklarin, her 10 agaca bir adet olacak sekilde agaçlara asarak tuzak içi yemi olarak da kuru incir, maya ve su kullanarak mücadeleye baslamalari ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekiyor.”
Kaynak: İHA