Seçer Açiklamasi 'Türkiye'nin En Ucuz Ekmegini Satiyoruz'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, piyasada ekmegin 2,5 TL’den satildigini belirterek, “Yönetime geldigimiz 3 yil önce 75 kurustu bu sehirde ekmek fiyatlari. Su anda 1 TL. Halk Ekmeklerde satilan Türkiye’nin en ucuz ekmegi” dedi.

Seçer Açiklamasi 'Türkiye'nin En Ucuz Ekmegini Satiyoruz'
İçel Büyüksehir Belediye Meclisi’nin 2022 yili Subat Ayi 1. Birlesim Toplantisi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda gerçeklestirildi.

MER-EK Halk Ekmek Büfeleri önünde olusan kuyruklarin gündeme gelmesi üzerine konusan Baskan Seçer, tam kapasite çalisan fabrikanin ariza vermedigi sürece günlük 70 bin ekmek ürettigini söyledi.

Yönetime geldiklerinde 75 kurustan satilan ekmegin su anda 1 TL’den vatandaslara ulastigini ifade eden Seçer, Türkiye’de Halk Ekmekler arasinda en ucuz ekmegi sattiklarini söyledi.

Seçer, “Biz ekmek kulübelerinin önünde bu kuyruklarin olmasini arzu etmeyiz. Bu, hayat pahaliliginin bir sonucudur" diye konustu.

“Firincilar da sikintilar yasadigini ifade ediyorlar”

İçel’de esnafin ekmegi 2,5 TL’den sattigina dikkat çeken Seçer, “Firincilar da sikintilar yasadigini ifade ediyorlar. Sadece İçel’de degil, Türkiye’nin her tarafinda. Bir kere bu böyle biline” ifadelerini kullandi. Firincilar Odasindan aldigi rakamlari paylasan Seçer, İçel’in günlük 1 milyon ekmek ihtiyaci olduguna dikkat çekerek, “Bunun içerisinde üretimim 70 bin. Yani yüzde 7” diye konustu.

Bu üretimle piyasayi regüle edip fiyatlari ucuzlatamayacagini kaydeden Seçer, “Böyle bir gerçek yok. Bunu kendileri de biliyor. Bunu da yapma sansiniz yok. Akil var, mantik var. Firinci da ekmek yiyecek, para kazanacak. Burada bir ayrim yapin. Biz bu 70 bin ekmegi gelir durumu görece olarak iyi aileler için üretmiyoruz. Bunu anlayisla karsilamalari gerekiyor vatandaslarimizin” seklinde konustu.

Her yere ekmek kulübesi istendigini belirten Baskan Seçer, “Mahalle ismi vermeyecegim. Sosyoekonomik olarak varlikli yerlere daha önce konmus. Simdi olsa ben koymam. Kaldiramiyorum da. Bu sefer feryat figan. ‘Bak burada vardi, kaldirdin, niye böyle yaptin?’ Daha önce bir muhtar veya bir farkli araci oraya o kulübeyi koydurmus. Ama yine isim vermeyeyim, gerçekten sosyoekonomik olarak daha görece olarak gelir düzeyi düsük yerlerde, semtlerde yok. Daha yeni birkaç yere yeni koydurdum” dedi.

“Bizim su anda toplam 42 adet satis noktamiz var”

Halk Ekmek Büfelerindeki satisla ilgili de bilgi veren Baskan Seçer, sunlari söyledi;

“Bizim su anda toplam 42 adet satis noktamiz var. Günde 3 servis yapiliyor. 7 araç ve 7 soför bunlarin dagitimini yapiyor. Sabah 06.00, öglen 11.30, ögleden sonra da 14.00’te servisler yapiliyor. Bir müsteriye 3 taneden fazla veremiyoruz, çünkü lokantacilar bunu istismar ediyor. Bu noktalarda çalisanlarin tamami kadin ve kendi hesaplarina bunu yapiyorlar. Bizim maasli elemanlarimiz degil. Onlara biz belirli bir kâr haddi vermisiz. Farkli destekler de sunuyoruz. O kulübelerde kooperatif ürünleri gibi, Girit ekmegi, açik ekmek gibi. Bu tip ekmeklerin satisini da yasal çerçevede yapiyorlar. Zaten bunlar Maliyeye kayitli kulübeler ya da satisçilar, kisiler. Yasa disi da bir durum söz konusu degil."

Baskan Seçer, Toroslar’da yeni imar çalismalarinda belediye hizmet alanlari içerisinde bir ekmek fabrikasi yeri ayarlamak için çalismalarini sürdürdüklerini hatirlatti. Bu fabrikada standart disi üretimler de yapabileceklerini belirten Seçer, Çölyak hastalari için Istanbul’dan tedarik ettikleri glütensiz ekmeklere deginerek, “Glütensiz ekmek üretelim. Biliyorsunuz Çölyak hastalari çok muzdarip. Ben Istanbul Belediyesinden bedel ödeyerek o ekmekleri aliyorum, bedelsiz olarak Çölyak hastalarina dagitiyorum. Yani benim üretimim olmadigi halde sosyal belediyecilik anlayisi içerisinde bunlari yapma gayreti içinde olan bir belediye baskaniyim” ifadelerine yer verdi.

“Su anda 4. Çevreyolunda ne görüyorsaniz 3. Çevreyolu da o sekilde olacak”

Mecliste 3. Çevreyolunda tadilat çalismasina ihtiyaç duyuldugunu belirten bir meclis üyesi, çalismalara ne zaman baslanacagini sordu. Baskan Seçer, kisa bir süre içerisinde çalismalara baslayacaklarini duyurarak, “Baslamak üzereyiz, eli kulaginda. Tamamen yeniliyoruz. Göçmen Kavsaginda fore kazik çakan ekipmanlari bekliyoruz. Çünkü orada yanlis bazi imalatlar yapilmis yillar önce. Çok tehlike arz eden yerler var. Biz üstünkörü de yapmayip oralari saglamlastiracagiz. O tahkimatlari fore kaziklarla yapacagiz ve 4. Çevreyolu ayarinda, ayni ebatta, ayni ölçülerde yine güvenlik seridi, bisiklet yolu. Ne görüyorsaniz su anda 4. Çevreyolunda, 3. Çevreyolu da o sekilde olacak” dedi.

“Biz Kirmizi Lacivert Ishanini yikmak zorundayiz. Yoksa halkin tepesine çökecek”

Bir meclis üyesinin belediye binasinin ne zaman ve nereye tasinacagi, tasinilan yerin kira maliyeti gibi konularda bilgi istemesi üzerine açiklamalarda bulunan Baskan Seçer, sunlari söyledi: "Belediyenin yeni tasinacagi yerler Marina Vista, bu arada insaati baslatamadik, Aralik ayinda ihaleye çiktik. Bütün belediyelerde oldugu gibi birçok ihalemize teklif veren olmadi. Bir tanesi de buydu. Fiyatlar oynuyor, döviz düsüyor, yükseliyor ama 24 saat esasli çalistirip o kaybedilen süreyi yine kazanacagiz. Su anda ihale asamasinda. Biz Kirmizi Lacivert Ishanini da yikmak zorundayiz. Yoksa halkin tepesine çökecek orasi. Çünkü tehlike arz ediyor. Raporlari da var. Oralar tasinmak zorunda. O bina yikilma tehlikesi geçiriyor. Bakin orada otopark vardi tekrar kiraya vermedik."

Mecliste birimlerden gelen 24, komisyonlara havale edilen 6 olmak üzere toplam 30 madde görüsüldü. Meclis toplantisinda, 100 adet CNG’li otobüs projesinin gerçeklestirilmesi amaciyla Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi’ndan (EBRD) temin edilecek finansman için Büyüksehir Belediyesi ile söz konusu banka arasinda imzalanacak olan kredi sözlesmesi ve diger belgeleri imzalama yetkisi Baskan Seçer’e verildi.

Kaynak: İHA