Kumanova'dan Zeytinburnu'na Bir Rumeli Delikanlisi Arif Sentürk

Sanat hayatinin 50 yilini Zeytinburnu’nda geçiren kültür hazinesi Arif Sentürk, 81 yasinda hayatini kaybetti. Usta sanatçi vefatinin ardindan 2013 yilinda Zeytinburnu Kültür Yayinlari’ndan çikan; “Kumanova’dan Zeytinburnu’na Bir Rumeli Delikanlisi” isimli sözlü tarih çalismasini ise sevenlerine hatira olarak birakti.

Kumanova'dan Zeytinburnu'na Bir Rumeli Delikanlisi Arif Sentürk


Rumeli türküleriyle herkesin begenisini kazanan Arif Sentürk 81 yasinda hayatini kaybetti. Ömrünün 50 yilini Zeytinburnu’nda geçiren Arif Sentürk’ün Kumanova’da baslayip Zeytinburnu’nda sekillenen hayati Yazar Süleyman Senel tarafindan kaleme alindi. Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayinlari’ndan çikan kitap; Sanatçi’nin Yesiltepe’deki evinde yapilan genis bir söylesiyle sekillendi. Sözlü tarih olarak adlandirilan çalismada tüm anlatilanlar; fotograf, gazete kupürü, afis, ilan, kaset ve plak gibi görsel belgelerle zenginlestirildi.

Eser 9 ayda tamamlandi

Rumeli’nin Arif Agasi olarak da bilinen Sanatçi’nin hayati; Balkan topraklarindan izdirap, gözyasi, hasret ve çilelerle kalkip da Türkiye yollarina düsen neslin bir baska yönden de Sentürk Ailesi’nin akilda kalan varolus mücadelesinin gizli kalmis köse taslarini kapsiyor. Eser, Arif Sentürk ile yapilan onlarca görüsme ile elde edilen belge ve bilgilerle 9 aya yayilan bir zaman dilimi içerisinde basima hazir hale getirildi.



Arif Sentürk’e 50. sanat yili hediyesi

3 bölümde kurgulanan kitapta ilk bölüm; ‘Kumanova Yillari’na ayrilirken, ikinci bölümü ‘Eski Zeytinburnu’, üçüncü bölüm ise 1970’lerin ortalarinda baslayan ve bugünlere kadar uzanan sanat hayatinin anlatildigi ‘Anilar’ basligi altinda toplandi. Kitap, bu mücadele içinde yeni yeni gelisen ve büyüyen Zeytinburnu topraklarinin, belleklerde kalan yakin dönem tarihi ve sanatinin zirvesine ulasan bir kültür-sanat adaminin rengârenk hayatindan ibretlik izlerde gizli. Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayinlari’ndan 2013 yilinda çikan bu kitap, 81 yillik ömrünün beste dördünü Zeytinburnu topraklarinda geçiren Arif Sentürk’e Zeytinburnu Belediye Baskanligi’nin 50. Sanat yilinda sevenleri adina sundugu mütevazi bir armagan olma özelligi tasiyor.
Kaynak: İHA