Uludag'da Suni Makinelerle Tedbir Alinsaydi, Zirve Böyle Olmazdi

Türkiye’nin ilk ve en büyük kayak merkezi Uludag’da suni kar makineleri olmadigi için otel sahipleri, Uludag esnafi, kayak ögretmenleri taksi soförleri ve Uludag’a malzeme satan yüzlerce Bursa esnafi büyük magduriyet yasiyor. Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken, Bolu Kartalkaya, Kastamonu Ilgaz gibi merkezler geçtigimiz yillardan derslerini çikarip suni kar makineleri ile karlama yapinca yilbasina yüzde 100 doluluk oraniyla giriyor.

Uludag'da Suni Makinelerle Tedbir Alinsaydi, Zirve Böyle Olmazdi
Türkiye’de kayak denilince akla gelen ilk merkez Bursa Uludag olurdu. Ama son yillarda bu söz maalesef geçerliligini kaybetmeye basladi.

Yilbasi olmasina ragmen bu sene Uludag’a hiç kar yagmamasi, otellerden tesis sahiplerine; ekmegini 3 ayligina buradan kazanan kayak ögretmenleri, taksi soförü, minibüsçü, restoran çalisani ve ‘Ova’dan Zirve’ye malzeme tedarik zinciri kuran yüzlerce Bursa esnafini magdur etti.

Sehrin simgesi Uludag’da kar olmamassi gerek Bursa, gerek Istanbul, gerekse ülkenin diger kentleri, hatta yurtdisindan kayak keyfi yasamak için gelen binlerce sporcunun, turistin yani sira günübirlik tatilcilerin ‘oksijen deposu’nda temiz hava almalarina ket vurdu.

Isletmeler zorda kaldi

Uludag Isletmeciler Dernegi, "Son 10 yilda yasanan iklim degisikligi ile düsen kar yagisi miktari karsisinda Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken, Bolu Kartalkaya, Kastamonu Ilgaz, Kars Sarikamis dahil birçok merkezde belediyeler tarafindan suni karlama sistemi yapiliyorken, Bursa Uludag’da bu sistemin kurulmamasi kayak severlerin yani sira Bursa esnafini ve biz isletmeleri de zor durumda birakti” dediler.

Uludag’da sezonluk olarak çalisan esnaflar da, "Simdi sorgulamak lazim. Tamam doga olayidir, ekolojik denge bozulmustur, kar yagmayabilir ama Uludag disindaki tüm kayak merkezleri ayni sorunu yasamasina ragmen zamaninda alinan tedbirlerle yapilan suni karlama sistemini devreye alarak beyaz örtüde kayak yapiyor. Iste Kartalkaya; geçen sezonu yeterli yagis olmadigi için hüsranla kapatan turizmciler bu yil isi sansa birakmadi. Kartalkaya’da makineyle her gün pistlere kar yagdirilarak karin keyfi her sartta doyasiya yasaniyor. Erciyes’te de durum ayni. Global isinma tehdidi ile beraber kayak merkezlerinde karsiz kalma, kar yagmama ve pistleri açamama gibi bir ihtimal belirdi. Buna da teknolojik olarak üretilen yegâne çözüm suni karlama sistemidir. Bu düsünceyle hareket edenler daglari kis günü bile ihya ederken maalesef Bursa bu konuda sinifta kaldi" dedi.

Yetkililer ise Uludag’in basta suni karlama sistemi olmak üzere tüm sikintilarinin ’Uludag Alani Hakkinda Kanun Teklifi’nin hayat bulmasiyla Turizm Bakanligi’nin yetkisinde hazirlanan yönetmeliklerle çözüme kavusacagina dikkat çektiler.

Geçen yil Uludag’da 17 Aralik’ta 50 santimetreye kadar ulasan kar kalinligi ile birlikte sezon açilmisti.
Kaynak: İHA