Ordu'da Findik Üreticilerine Iyi Tarimin Önemi Anlatildi

Ordu’da findik üreticilerine yönelik findikta budama, gübreleme, hastalik ve zararlilarla mücadele konulu uygulamali egitim gerçeklestirildi.

Ordu'da Findik Üreticilerine Iyi Tarimin Önemi Anlatildi
Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü, kentteki bir findik firmasi ile birlikte Persembe ilçesindeki üreticilere findikta budama, gübreleme, hastalik ve zararlilarla mücadele konulu uygulamali egitim gerçeklestirdi. Egitimde üreticilere iyi tarim uygulamasi ile verim ve kalitenin artis gösterecegi anlatildi.

Egitimde açiklamalarda bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, üreticilerin teknigine uygun sekilde budama yapmalari gerektigini söyledi.

Gübreleme islemlerinin, yapilacak olan tahlil sonuçlarina göre uygulanmasi gerektigine deginen Yilmaz, “Findik ilimizin, bölgemizin hatta ülkemizin en önemli tarimsal ürünlerinden bir tanesi. Findik öyle bir ürün ki, emek harcandiginda mutlaka karsiligini veriyor. Emeklerimizin karsiligini alabilmemiz için de öncelikle findikta budama, gübreleme, hastalik ve zararlilarla mücadele çalismalari büyük önem tasimaktadir. Dolayisiyla üreticilerimizin mutlaka teknigine uygun budama yapmalari ve toprak tahlili sonuçlarina göre yine teknigine uygun gübreleme yapmalari gerekmektedir. Ayni zamanda hastalik ve zararlilarla zamaninda mücadele etmeleri gerekmektedir. Atadan deden gelen aliskanliklarimizi terk etmemiz lazim. Tüm bunlar yapildigi takdirde verim ve kalitede ciddi manada artis saglanmaktadir” dedi.



“Ilimizde findik rekoltesi her geçen yil artiyor”

Ordu’da findik rekoltesinin her yil arttigini ifade eden Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, “Il müdürlügü olarak findikta verim ve kalite artirmak amaciyla önemli projeler uyguluyoruz. Özellikle projeler çerçevesinde olusturdugumuz örnek findik bahçelerimizde dekara 400 kilogram verime ulastigimiz bahçelerimiz oldu. Bunlarin yaninda egimli bahçelerimizde cep teraslar olusturuyoruz, teraslama yöntemiyle yeni bahçeler tesis ediyoruz. Tüm yaptigimiz bu çalismalar neticesinde ilimizde 2022 yili üretim sezonunda 240 bin ton findik üretimi gerçeklesti. Dünyada üretilen 4 findiktan 1 tanesi ilimiz tarafindan üretiliyor. Üretiminde lider oldugumuz findikta verim ve kalitede de lider konumuna gelecegiz. Tüm paydaslarimizla birlikte uyum içerisinde çalismalarimiza devam edecegiz” seklinde konustu.

Programa katilan Persembe Belediye Baskani Mustafa Sayim Tandogan, kendisinin de bir findik üreticisi oldugunu, katildigi her egitimde yeni bilgiler edindigine dikkat çektin Tandogan, “Ögrendiklerimi de kendi bahçelerimde uyguluyorum. Özellikle son yillarda ilimizde findik üretimi konusunda önemli çalismalar yapiliyor. Her geçen yil findik verimi artiyor” ifadelerini kullandi.

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan üreticilere yönelik verilen egitimlerin önemine degindi.

Konusmalarin ardindan Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Persembe Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nde görevli ziraat mühendisleri tarafindan findikta budama, gübreleme, hastalik ve zararlilarla mücadele konularinda egitim verildi.

Kaynak: İHA