Kibyra Antik Kenti'nin Görkemli Çesmesi Ayaga Kaldirildi

Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti’nde 2016 yilinda yapilan kazilarda ortaya çikartilan çesme, restorasyon çalismalari ile ayaga kaldirildi.

Kibyra Antik Kenti'nin Görkemli Çesmesi Ayaga Kaldirildi
Kibyra Antik Kenti’nde 2016 yilindaki kazi çalismalari sirasinda Agora’nin III. Teras düzlügünün merkezinde yuvarlak planli bir çesme yapisi açiga çikarildi. Kazi çalismalarindan elde edilen bulgular, yapinin kent içindeki konumu ve mimari parçalarin stili çesmenin M.S. 23 yilindaki deprem sonrasinda insa edildigini ortaya koydu. Çesmenin çesitli dönemlerde yapilan ekleme ve degisikliklerle uzun bir süre kentte gösterisli bir su mimarisi olarak su ihtiyacini karsiladigi belirlendi. M.S. 23 yili depremi sonrasi kentin yeniden insasi sirasinda yapilan çesmenin ilk kullanim evresinde merkezinden su sisteminin geçtigi yuvarlak gövde ve tek havuzdan olustugu, M.S. II. yüzyilin son çeyreginde ikinci bir havuz eklendigi, çatisinin M.S. 417 depreminde çöktügü ve büyük zarar gördügü tespit edildi. Arkeolojik veriler, yapinin bazi tadilatlar sonucunda yine ayni isleviyle Erken Bizans Çagi’nda da yani M.S. 7. yüzyil sonlarina kadar kullanildigini gösterdi.

2016 yilindaki kazilarda temel seviyesine dek yikilmis olarak ortaya çikarilan çesmede Antalya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun onayiyla Burdur Valiligi ana sponsorlugunda ve Kültür Varliklari Müzeler Genel Müdürlügü ile Türk Tarih Kurumu’nun sagladigi desteklerle 2022 yilinin Agustos ayinda restorasyon çalismalari baslatildi. Restorasyon çalismalari 21 Aralik’ta tamamlanarak, görkemli çesme ayaga kaldirildi. Yapinin su giris çikisina yönelik baglantilari da tamamlandi. Çesmeye su hattinin olusturulmasina yönelik projenin ise Antalya Kültür Varliklari Koruma Bölge Kurulu’na sunulmasi için çalisma baslatildigi ve projenin kabulünün ardindan bu görkemli yapinin orijinal isleviyle kullaniminin 2023 yili Mayis ayinda baslatilmasinin hedeflendigi bildirildi.

Geçtigimiz günlerde çesmenin restorasyon çalismalarini yerinde inceleyen Burdur Valisi Ali Arslantas, turizme büyük katki saglayacak bu görkemli çesmenin hayirli olmasini dileyerek, basta Kazi Baskani Doç. Dr. Sükrü Özüdogru ve emegi geçen herkese tesekkür etmisti.
Kaynak: İHA