ÇKS Basvurulari Için Son Tarih 31 Aralik

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yapilan düzenlemelerle e-Devlet üzerinden ücretsiz yapilabilen gelecek yila iliskin Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) basvurulari 31 Aralik 2022’de son bulacak.

ÇKS Basvurulari Için Son Tarih 31 Aralik
2001’de devreye alinan ÇKS, üreticilerin kendi tasarruflarinda bulunan arazileriyle bu araziler üzerinde yaptiklari bitkisel üretim faaliyetlerinin kayit altina alindigi ve bu kayitlara göre tarimsal destek ödemelerinin yapildigi bir uygulama.

ÇKS is ve islemleri Çiftçi Kayit Sistemi Yönetmeligi hükümlerine göre yürütülüyor.

Yönetmelikte 23 Eylül 2022’de degisiklik yapildi. Degisiklikle bürokrasinin azaltilmasi ve dijitallesme ile çiftçilerin basvuru süreç ve sartlarinin kolaylastirilmasi amaçlandi. Bu çerçevede e-Devlet Kapisi üzerinden ÇKS basvurulari alinmaya baslandi ve çiftçilere çok büyük kolaylik saglandi. Dijitallesmeyle çiftçilerin ortalama 2 günde yaptigi ÇKS basvurusu 2 dakikada yapilabilir duruma geldi.

ÇKS e-Devlet basvurulari 1 Ekim 2022 tarihinde devreye alindi. Ayrica çiftçiler, ÇKS belgelerini de e-Devlet üzerinden ücretsiz bir sekilde alabiliyor. Bu çerçevede çiftçiler tarafindan e-Devlet üzerinden yaklasik 2,3 milyon ÇKS belgesi alindi.

2023 üretim yili ÇKS basvurulari 1 Eylül 2022 tarihinde basladi ve 31 Aralik 2022 tarihinde son bulacak. Çiftçiler 2023 üretim yilina ait ÇKS basvurularini e-Devlet üzerinden ve il/ilçe müdürlüklerine giderek yapabiliyor. Çiftçilerin, tarimsal desteklemelerden yararlanma konusunda magduriyet yasamamalari için 31 Aralik 2022’ye kadar basvurularini yapmalari gerekiyor.

Ayrica, 31 Aralik 2022’ye kadar ÇKS basvurusu yapan çiftçiler, basvurularindaki ürün beyanlarinda degisiklik yapmak istediklerinde, bu islemi 2023 yili subat ayi içerisinde e-Devlet ve il/ilçe müdürlükleri araciligiyla yapabilecekler.

"Tarim Cepte uygulamasini hayata geçirmek istiyoruz"

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, konuyla ilgili degerlendirmesinde, ÇKS’ye girislerin e-Devlet üzerinden yapilmaya baslanmasinin sisteme olan ilgiyi artirdigini vurguladi.

Çiftçi bir aileden geldigi için çiftçileri çok iyi anladigini dile getiren Bakan Kirisci, "Çiftçilerimiz ÇKS ile ilgili islemleri daha önce ziraat odalarina, iki muhtar azasina ve oradan da il, ilçe müdürlüklerimize bizzat ziyaretlerde bulunarak yapabiliyorlardi ama 1 Ekim itibariyla Tarim ve Orman Bakanligi olarak 5 yeni uygulamayi e-Devlet üzerinden yapilabilir hale getirdik. Artik ÇKS islemleri 2 dakikada, cep telefonu, tablet ya da masa üstü bilgisayar üzerinden yapilabiliyor" dedi.

Uygulamayla hem çiftçinin hem de bakanlik personelinin zamanini daha verimli kullanabilir hale geldigine dikkati çeken Kirisci, sunlari kaydetti:

"Dijitallesme denildiginde aklimiza dogal olarak teknoloji geliyor. Ayni zamanda elinizde saglikli veri setlerinin olusmasi anlami da tasiyor. Zaman da kiymetli. Dijitallesme ile üreticimize senin zamanin kiymetli, bizim zamanimiz kiymetli, ülkenin kaynaklari dikkatli kullanilmali diyerek bu uygulamayi hayata geçirdik. Bu belgeleri almak için o klasik yöntemi düsünsek, bütün risklerden kurtuluyor. Bu dijitallesme adina daha bir baslangiç. Bu yilin sonunda Tarim Cepte uygulamasini da hayata geçirmek istiyoruz."

“ÇKS basvurulari nasil yapiliyor?”

ÇKS basvurularinin e-Devlet Kapisi üzerinden yapilabilmesi için kimlik bilgileri ve sifresiyle sisteme giris yapan çiftçi, e-Devlet Kapisi’ndaki arama kismina "ÇKS" yazip, daha sonra "ÇKS Kayit Yenileme Basvurusu" hizmetini seçecek.

"Yeni Basvuru" tercihini seçen basvuru sahibi, aydinlatma metnini okuduktan sonra sayfanin altindaki "Onayliyorum" kutusunu isaretleyecek.

"Devam Et" butonuna tiklanmasiyla çiftçinin ÇKS sistemindeki kayitli bilgileri görüntülenecek. Çiftçi, iletisim bilgilerini bu sayfadan kontrol edecek ve gerekirse bilgilerini güncelleyecek. Kayitli arazilerini görüntüleyen çiftçi, ürün bilgilerini "Ürün Bilgisi Degistir" butonunu kullanarak yenileyebilecek.

Son ekranda basvuruya ait tüm bilgilerini görüntüleyen çiftçi, "Ilk Destek Ödemesi"nden mahsup edilecek basvuru ücretini görüntüleyerek onaylayacak ve böylece basvurusu tamamlanmis olacak.

"Basvuru Listesi" butonu tiklanarak görüntülenen tamamlanmis basvurular, il/ilçe tarim ve orman müdürlüklerince degerlendirilecek.
Kaynak: İHA