Sehir Hayatini Birakip Köyünde Sera Kurdu

Istanbul’da tekstil ve turizm isletmeciligi yapan 33 yasindaki Mehmet Ögsüz, ailesine duydugu özlemi gidermek amaciyla isini birakip Konya’nin Hadim ilçesindeki Yukari Esenler köyüne dönerek 13 dönüm araziye sera kurdu.

Sehir Hayatini Birakip Köyünde Sera Kurdu
Istanbul’da 15 yildir tekstil ve turizm isiyle ugrasan Mehmet Ögsüz, anne-baba özlemi agir basinca köyüne dönüp tarimla ugrasmaya karar verdi. Ilçedeki düsük rakim ve mikroklima iklime sahip Aladag vadisinde 1 dönümlük arazi satin alarak domates serasi kuran Ögsüz, 3 yil içinde sera sayisini 13 dönüme çikardi.

“Artik yeter bu gurbetlik”

Evli ve bir çocuk babasi Ögsüz yaptigi açiklamada, Istanbul’da yasadigi dönemde islerinin çok iyi oldugunu 25 kisiye istihdam sagladigini söyledi.

Anne babasina duydugu özlemi bastiramadigini belirten Ögsüz, “2003-2004 sezonunda Istanbul’a gittim. Turizm, servisçilik ve tekstil isleri ile ugrasiyordum. Orada gelirim gayet güzeldi. Ama gurbette oldugumuz için memlekete bir defa gelebiliyoruz. Anne babaya doyamadan, görüsemeden tekrar dönüyorduk. Artik yeter bu gurbetlik dedim. Gurbetlikten sonra Konya’ya dönüs karari aldim. Hadim Göksu selalesine yakin bölgede Yukari Esenler’in arazilerinde bir dönüme sera kurup domates yetistiriciligine basladim. Bu bir dönümlük serada ölçtük, tarttik, geliri-gideri, hesabi nasil diye baktik. Geliri-gideri iyi oldugunu gördük. Biraz daha genis çapli olsun istedik 3 tane daha sera kurduk. Ürettigimiz domatesler, salataliklar ragbet görmeye, satislar iyi gitmeye, pazarimiz ilerlemeye basladi.

Talep bekledigimizden daha çok olunca biraz daha büyüyelim istedik. 9 dönüm daha sera yaptiktan sonra toplam 13 dönüm arazide 13 seramiz oldu. Burasi sahil iklimine sahip oldugu için su an 12. ay içindeyiz 1. aya girecegiz ve biz halen üretime devam ediyoruz. Su an her sey yolunda gidiyor. Ama hava sartlari biraz üzecegi için biraz hizlandirdik. Ama ocak ayi ortalarina kadar domatesi üsütmedigimiz sürece devam edecegiz. Bu bölgeyi kalkindirmak istiyorum. Sonuna kadar da devam edecegim” dedi.



“Kesintisiz 12 ay üretim, hayalim ihracat”

Yilda ortalama 3 kez verim aldigini anlatan Ögsüz, “5 Mart’ta salatalik veya domatesin ilk ekim dikimini yapariz ve Agustos’un 5’ine kadar bunlarla mesgul oluruz. Bahçenin bakimini yaptiktan sonra Agustos’ta tekrar ekim dikim yapar ve 11. aya kadar ugrasiriz. 11. ayda marul ekim dikimi yapariz. 12 ay boyunca 3 hasat yapariz buradan. Bu seralarda yilda 200 tondan fazla domates 65 bin adet de marul üretimi gerçeklestiriyoruz. Konya’da 2 toptanci firmaya veriyorum. Talep çok fazla. Talepleri yerine getirmeye çalisiyorum. Ihracata yönelik de üretim yapmak istiyorum ama bu bölgede tek benim yapmamla ihracata yeterli gelmiyor. Diger vatandaslarimiz da biraz seraciliga önem verse ihracatçi firmanin talebini birlikte karsilayabiliriz. Ama her zaman hayalim ihracattan yana” seklinde konustu.

Kaynak: İHA