Çildir Gölünde Sasirtan Durum Açiklamasi Göl Donmadi

Her yil Aralik ayinin ilk günlerinden itibaren donmaya baslayan Çildir Gölü bu yil hava sicakliginin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle donmadi.

Çildir Gölünde Sasirtan Durum Açiklamasi Göl Donmadi
Dogu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olan ve kis aylarinda yüzeyi tamamen buzla kaplanan Çildir Gölü, yerli ve yabanci turistlerden büyük ilgi görüyor. Bu yil ise sasirtan bir durum meydana geldi. Bölgede hava sicakliklari Aralik ayinda mevsim normallerinin üstünde geçerken bu durum Çildir Gölü’nü de olumsuz etkiledi. Bölge halki, Çildir Gölü’nün ilk defa Aralik ayinda donmadigina sahitlik ediyor.

Göl kiyisinda balikçilik yapan Canilgin Uzunkaya, Ilk defa böyle bir manzarayla karsi karsiya olduklarini söyleyerek sunlari kaydetti; ’’Sicakliklar mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. 20 yildir Çildir Gölü kenarinda isletmecilik yapiyorum ve ilk defa böyle bir manzarayla karsilastim. Geçen yillarda bu mevsimde gölün yüzeyi tamamen donmus oluyordu. Ve disaridan gelen turistler göl üzerinde gezip dolasiyorlardi. Ama bu yil hava sartlari nedeniyle göl donmadi ve bizde soktayiz. Misafirlerimiz gölün donmadigini görünce sasiriyorlar. Bizde ilk defa böyle bir durumla karsilastigimizi dile getiriyoruz. Önceki yillarda Kasim ayinda bile donan Çildir Gölü Aralik ayinin sonlarina gelmemize ragmen donmadi. Ve ilginçtir yerde ve daglarda kar yok, kar oldugu zaman onun ayaziyla birlikte göl donardi. Bu yil iki defa kar yagdi ve kalkti. Normal sartlarda kar oldugu zaman onun ayaziyla birlikte hemen donmaya baslardi. Hava sicakliginin eksi 10 ile 15 dereceye düsmesini bekliyoruz. Sicakliklar düserse göl de donmaya baslayacaktir’’ dedi.

Kaynak: İHA