Adana'da 33 Bin 330 Dekar Alanda Otomasyonlu Sulama Sistemi Hayata Geçiyor

DSI tarafindan Adana’da 33 bin 330 dekar arazide kentte bir ilk olan otomasyonlu sulama sisteminin hayata geçirilecegi bildirildi.

Adana'da 33 Bin 330 Dekar Alanda Otomasyonlu Sulama Sistemi Hayata Geçiyor
Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak, toplulastirma çalismalariyla tarim arazilerinden en yüksek faydayi saglamak, musluklara saglikli ve içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak için tüm gücüyle çalistigi belirtildi. Adana ve ilçelerinde de son dönemde yapilan su yapilarinin artmasi bölgedeki tarimsal faaliyetlerin gelismesinde de önemli rol oynadigi ifade edildi. Bu çerçevede Imamoglu Sulamalari Otomasyon Isleri yapiminda çalismalarin devam ettigi kaydedildi.

DSI’den yapilan açiklamada, "Imamoglu Sulamalari çerçevesinde sulamaya açilacak olan 33 bin 330 dekar tarimsal arazi için Adana’da bir ilk olan ’Imamoglu Sulamalari Otomasyon Isleri Yapimi’ projemizi hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 2 bin 240 çiftçinin faydalanabilecegi tarimsal sulama üniteleri kurulmaktadir. Ayni sekilde, sulama sahasinda söz konusu hidrantlara (su dagitim yapilarina) yeterli miktarda haberlesme istasyonlari, gözlem/ölçüm istasyonlari ve yapay zeka destekli yönetim cihazlari entegre edilmektedir. Bu proje sensör tabanli ve otonom su yönetim sistemine sahip ilk alan olma özelligi tasimaktadir. Kurulan sistemle çiftçilerin tarlalarinin yanina gitmek zorunda olmadan, diledikleri zaman, diledikleri yerden, cep telefonlarindan sisteme giris yaparak, arazilerini sulayabilecekler veya sulamayi sonlandirabilecekler. Ayrica sistem sayesinde tarlanin nem oranini, hava sicakligini ya da yagmurun yagma ihtimalini gerçek ve anlik veriye dayali olarak takip edebilecektir. Imamoglu Sulamalari çerçevesinde hayata geçirmekte oldugumuz otomasyonlu sulama sistemi sayesinde, açik sulama (vahsi sulama) sistemlerine göre ciddi su tasarrufu saglamak mümkün olabilecektir. Hayata geçirmekte oldugumuz projelerle hedefimiz Türkiye Yüzyilinda suda sifir israftir" denildi.
Kaynak: İHA