70 Ülkeye 120 Milyon Dolar Ihracat Yapan Gedik Piliç, 2023'Te De Büyümeye Devam Ediyor

Türkiye’nin kanatli sektörünün lider markasi Gedik Piliç, 2022 yili için belirledigi 100 milyon dolar ihracat hedefini asarak önemli bir basariya imza atti. 120 milyon dolarin üzerindeki ihracat agina Suudi Arabistan ve Misir gibi önemli ülkeleri dahil eden Gedik Piliç, 2023 yilinda yüzde 10 daha büyümeyi planliyor.

70 Ülkeye 120 Milyon Dolar Ihracat Yapan Gedik Piliç, 2023'Te De Büyümeye Devam Ediyor


1968 yilindan bu yanana kanatli sektörünün lider beyaz et üreticilerinden birisi olan Gedik Piliç, her geçen gün ihracat alanlarini daha da genisleterek hem Ege Bölgesi hem de Türkiye ekonomisine katki sunmaya devam ediyor. Kanatli sektörünün lider markasi Gedik Piliç, 2021 yilinda gerçeklestirdigi 85 milyon dolarlik ihracatiyla Ege Bölgesi’nde 1’inci, Türkiye genelinde ise 2’inci sirada yer alarak ülke ekonomisine büyük bir katki sagladi. Genisleyen ihracat agini yaklasik 70 ülkeye çikaran Gedik Piliç, 2022 yili hedefi olarak belirledigi 100 milyon dolari asarak 120 milyon dolarin üzerine ihracat gerçeklestirdi. Gedik Piliç, bu önemli basarisini "Ekonomiye Deger Katanlar" degerlendirmesinde 4 ödül birden alarak taçlandirdi.

“2022 yilinda hedeflerin üzerine çiktik”

Kendileri ve sektör açisindan 2022 yilinin degerlendirmesini yapan Gedik Piliç Yönetim Kurulu Baskani Osman Gedik, “2022 yilinda hedeflerimizi tutturduk desek yeridir, hatta üzerine de çiktik diyebilirim. Gerçi son ikinci yari umdugumuz karliligi bulamadik ama ilk birinci yarida istedigimiz karlilik hedeflerine de ulastik. Ama yilin geneline bakarsak kar oranimiz çok iyi degildi. 2022 yilinin toplaminda 450 milyon dolar gibi bir ciromuz oldu. 2021’e göre 2022 üretim bazinda da yüzde 10’luk bir büyümemiz var. Tabi bura rakamlarda ihracatin payi daha fazla. Geçtigimiz yila göre ihracat yüzde 50 falan artti. Yani bir önceki yil 85 milyon dolar olan ihracatimiz, bu yil hedefimiz olan 100 milyon dolarin da üzerine çikarak tahmini 120-130 milyon dolarlari bulacak” dedi.



“Türkiye önemli bir tavukçuluk merkezi”

Türkiye’nin dünyanin önde gelen tavukçuluk merkezlerinden birisi olduguna isaret eden Osman Gedik, “Türkiye, önemli bir tavukçuluk merkezi. Sektör olarak 2022’nin ilk yarisi bizim için karli geçti ise sektör için de ilk yari karli geçmistir diye tahmin ediyorum ama ikinci yari tüm sektör için biraz duragan gitti. Fiyatlar çok geriye geldi, maliyetler yüksek, satis fiyatlari çok düsük. Dünya genelinde de satis fiyatlari çok düsüktü. Tabi ki ikinci yari da umdugumuz karliliklari bulamadik. Sektör de bulamadi” diye konustu.



“Suudi Arabistan ihracat agimiza katildi”

Gedik Piliç olarak ihracat agini gelistirmek adina sürekli çalismalar yaptiklarini kaydeden Osman Gedik, söyle konustu:

“2022 yilinda, Gedik Piliç olarak gerçeklestirdiginiz ihracatta homojen bir dagilim olustu. Yeni ülkeler katilmaya basladi.

Mesela Suudi Arabistan daha öncesinde yoktu, simdi Suudi Arabistan ihracat agina katildi.

Önümüzdeki günlerde Misir baslayacak. Türkiye’den tahminen en az 70-80 ülkeye tavuk ihracati yapiliyor. Gedik Piliç olarak bizde bu ülkelerin içerisinde 70 ülkeye ihracat yapiyoruz. Yurt disina gerçeklestirdigimiz satislarda da homojen bir dagilim görüyor. Bazi ülkeleri çok, digerlerinin az almasi gibi bir durum söz konusu degil. Gerçekten esit bir satisimiz var”

“2023’te de büyüme hedefliyoruz”

Gedik Piliç olarak yatirim ve büyümeye önem verdiklerinin altini çizen Osman Gedik, 2023 yili beklenti ve hedeflerini ise su sekilde siraladi:

“2023, tüm sektörler için biraz sikinti geçecek gibi gözüküyor. Dünya genelinde etkili olan bir resesyon var. Biz bunu görebiliyoruz. Çünkü 2022’nin ikinci yarisinda tüm dünya genelinde fiyatlarin düsmesinin nedeni resesyon. Arz tarafi fazla, talep tarafi düsük. Böyle olunca tabi ki fiyatlar geriye geliyor. Durum bu sekilde devam ederse, 2023’deki büyüme hedefimiz yüzde 10 gibi gerçeklesecegini düsünüyoruz. Ama bu resesyon bu sekilde devam ederse biraz zor. Bunu önümüzdeki günler gösterecek”
Kaynak: İHA