Uzman Dr. Karabas Açiklamasi 'Soguk Havalar En Çok Cildi Etkiliyor'

Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Cemile Karabas, kis aylarinda yasanan cilt problemlerinden dolayi cilt bakimina daha çok önem gösterilmesi gerektigini belirterek uyarilarda bulundu.

Uzman Dr. Karabas Açiklamasi 'Soguk Havalar En Çok Cildi Etkiliyor'
Ülke genelinde etkili olan soguk hava ile birlikte cilt hastaliklarinda da artis yasanmaya basladi.

Kis mevsiminde soguga maruz kalan cildin nem içeriginin azalmasi sonucu yüz, dudak ve ellerde kuruluga sebep oluyor. Kuruluk ciltte pullanma, kizariklik, yanma ve kasinti gibi pek çok sorunlar olusturabiliyor. Rüzgarli ve soguk havada cildin nem tutma kapasitesini düsürmesi, kurumalar ve çatlaklara sebep olmasi kis ayinda cilt bakimini önemli hâle getirirken soguk havalara karsi cildi en iyi sekilde korumak için bazi kurallara uymak gerekiyor. Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmani Dr. Cemile Karabas, soguk havanin ciltte kuruluga ve kasintiya sebep olabilecegini söyleyerek vatandaslara uyarilarda bulundu.

“Cildimizi bol bol nemlendirmemiz gerekiyor”

Soguk havalarda cildin nem kaybettigini vurgulayan Dr. Karabas, “Kis aylarinin gelmesiyle beraber soguk hava cilt bariyerimizi etkileyerek cildin nem kaybetmesine sebep olmakta. Bunlarin sonucunda da ciltte kuruluk, kasinti pullanma gibi sikayetler olusmaktadir. Özellikle soguga maruz kalan eller, burun, dudaklar gibi bölgelerimiz daha çok etkilenmekte. Baslangiçta cildimizi bol bol nemlendirmemiz gerekiyor. Ellerimizi her yikadiktan sonra nemlendirici ile nemlendirmeliyiz. Genel olarak biz dermatologlar vücut ve eller için üre içerikli nemlendiriciler önermekteyiz. Bunun yaninda hyaluronik asit içerikli serumlar da bakim rutinlerine eklenebilir. Bol bol su içmemiz gerekiyor. Ortamin sicakligi çok yüksek olmamali yani 20 derece civari yeterlidir” dedi.



“Çok sicak suyla dus almamak gerekiyor”

Dus süresinin kisa tutulmasi gerektigini belirten Karabas, “Bulunulan ortam nemlendirilmeli bunun için gerekirse nemlendirici hava cihazlari kullanilabilir. Kiyafet seçimlerinde daha çok pamuklu yumusak kiyafetler seçilmeli. Cildi tahris eden yünlü kiyafetlerden aslinda uzak durulmali. Yine soguktan korunmak için eldiven, atki gibi kiyafetler kullanmamiz gerekir. Yazin günes kremi kullanmaya çok önem veriyoruz ama genelde hastalarimiz kisin bunu ihmal edebiliyorlar. Aslinda kisin da 2 ya da 3 saatte bir günes kremimizi tazeleyerek kullanmamiz gerekir. Soguk cilt bariyerini etkiliyor ve hasar veriyor bu sekilde nemini kaybediyor. Bundan dolayi kis aylarinda çatlamalar, kurumalar daha fazla oluyor” diye konustu.



“Cilt yikamalarinda kati sabunlar kullanilmali”

Sik sik yikanan eller için kullanilan sabunlarin etkisinin çok fazla oldugunu dile getiren Karabas, kati sabunlarin kullaniminin tavsiye ettigini söyleyerek, “Yüz yikama jelleri olarak da yine hassas ciltler için olanlara kisin yönelebilirler. Bu sogugun neden oldugu kuruluk özellikle ellerde çatlamalara neden olarak insanlarin yasam standartini düsürebiliyor ve kasinti da yine insanlari rahatsiz edici boyuta ulasabiliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA