Ticaret Bakani Mus Açiklamasi '205 Milyon Lira Degerinde Tütün Ve Tütün Mamulünün Yakalanmasi Gerçeklestirildi'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, "Bakanligimiz Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügümüzce 2022 yilinda 205 milyon lira degerinde tütün ve tütün mamulünün yakalanmasi gerçeklestirildi" dedi.

Ticaret Bakani Mus Açiklamasi '205 Milyon Lira Degerinde Tütün Ve Tütün Mamulünün Yakalanmasi Gerçeklestirildi'
Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) tarafindan "Yasa Disi Ticaretle Mücadele" konulu konferansina katilan Ticaret Bakani Mehmet Mus, devletin yasa disi ticaretle mücadelesinde usulsüz faaliyetlerin önüne geçilmesiyle ilgili açiklamalarda bulundu. Yasa disi ticaretle mücadelede haksiz rekabetin önlenmesi gerektigini vurgulayan Bakan Mus, "Ülkenin ekonomik çikarlarinin ve güvenliginin muhafaza edilmesine yönelik, dürüst ticaret erbabimizin ve halk sagliginin korunmasi gibi asla ödün vermeyecegimiz konulara dogrudan temas ediliyor. Bu sebeple yasa disi ticareti önlemek için tüm gümrüklü sahalarimizda ve ülke sathinda çalismalarimizi hiz kesmeden ve titizlikle sürdürüyoruz. Kaçakçilikla mücadelenin güçlü teknik, beseri ve idari kapasiteye dayandigi bilinciyle Bakanlik olarak teknik altyapimiza, beseri sermayemize ve idari kapasitemize son 10 yilda 1 milyar liranin üzerinde yatirim yaptik. Bu çalismalarimizin bir sonucu olarak gümrük muhafaza ekiplerimizce yürütülen kaçakçilikla mücadele faaliyetleri neticesinde 2022 yili Aralik ayi itibariyla toplam 10,7 milyar lira degerinde kaçak esya ele geçirdigimizi ifade etmek isterim" diye konustu.



"Yeni kaçakçilik yöntemlerini önleme çalismalari yürütülmektedir"

Tütün mamulleri sektöründe vergi kaybindan bahseden Mus, haksiz rekabetle ilgili, "Son dönemde tespit edilen yeni usulsüzlükler bu alanda etkin bir denetim mekanizmasini elzem hale getirdi. Bu dogrultuda ilgili bakanliklarla koordinasyon içerisinde tütün özel ekibini hayata geçirdik. Özel ekip, makaron ve sigara filtresi gibi 24 milyon lira degerinde ürünü yakaladi. Bakanligimiz Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügümüzce 2022 yilinda 205 milyon lira degerinde tütün ve tütün mamulünün yakalanmasi gerçeklestirildi.

Öte yandan Bakanligimiz koordinasyonunda yeni kaçakçilik yöntemlerini önlemeye yönelik mevzuat çalismalari da yürütülmektedir. Bu dogrultuda 30 Kasim 2022 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen degisiklikler kapsaminda idari para cezalari, hapis cezalari, teminat ve benzeri gereklilikler gibi yeni düzenlemeler yürürlüge giriyor" ifadelerini kullandi.

"109 milyon lira degerinde kaçak alkollü içki yakalandi"

Toplum sagligini tehdit eden sahte ve kaçak ürünlerle ilgili konulara deginen Bakan Mus, sunlari kaydetti:

“Birçok vatandasimizin hayatini kaybetmesine neden olan alkollü içki kaçakçiligiyla mücadeleyi ciddi sekilde sürdürüyoruz. Alkollü içki sektöründe kayit disi ya da izinsiz üretimlerin engellenmesine yönelik çalismalar, basta insan sagligini korunmasi olmak üzere ülkeye kaçak yollarla getirilen bandrolsüz ürünlerin ve sahte içkilerin tespit edilmesi ve muhtemel vergi kayiplarin önlenmesi açisindan da hayati önem arz ediyor. Bakanligimiz Gümrük Muhafaza Birimlerince, 2020-2022 yillari arasinda toplam 109 milyon lira degerinde kaçak alkollü içki yakalamasi gerçeklestirilmistir. 2022 yili içerisinde ise 32 milyon lira degerinde 147 bin litrelik yakalama yapilmistir.

Ülkemizde son yillarda tek seferde yapilan en büyük miktarda alkollü içki yakalamasina imza atarak, İçel’de toplam 86 bin 245 sise alkollü içkiye el konmustur. Usulsüz faaliyetlerin önüne geçmek ve piyasada kayit disi üretimiyle haksiz rekabeti engellemek amaciyla birtakim yasal düzenlemeler hayata geçirilmistir. Günümüzde elektronik ürünlerde gerçeklestirilen usulsüzlüklerde, piyasa isçi isini sekteye ugratmaktadir. Bu çerçevede elektrik-elektronik kaçakçiligi alaninda Bakanligimizca sürdürülen mücadele kapsaminda 2020 ve 2022 yillari arasinda 738 milyon lira degerinde 5,3 milyon adet yakalama gerçeklestirildi.

"
Kaynak: İHA