(ÖZEL) Tasarimlariyla Kentin Kültür Ve Sanatina Katki Sagliyorlar

Tasarladiklari el sanatlari ile kentin kültür ve sanatina katki saglayan Eskisehirli sanatkârlar, hem tezgâhlarindaki ürünleri, hem de kent halkinin sanata olan merakini anlattilar.

(ÖZEL) Tasarimlariyla Kentin Kültür Ve Sanatina Katki Sagliyorlar
Eskisehir’de sanatkârlik yaparak geçimini idame ettiren vatandaslar, Tepebasi Belediyesi Özdilek Sanat ve Kültür Merkezi’nde ürettikleri el emegi ürünlerini sanatseverlerin begenisine sunmaya devam ediyor. Pandemi öncesi çesitli meslekler yaptiklarini belirten sanatçilar hem tasarilarindan bahsettiler, hem de kent halkinin kültür ve sanata olan bakis açisini degerlendirdiler.

“Çiçeklerin tasarlanip satilmasi popülerlesti”

Atölyesinde saatlerce emek vererek yaptigi çiçek tasarimlarini tezgâhinda sergileyen Ayse Aktuna Mangaltepe, Eskisehir’in modern bir kent oldugunu, kendilerinin de tasarladiklari ürünlerle sehre katki sagladiklarini anlatti. 16 yil boyunca aktif bir sekilde Ingilizce ögretmenligi yaptigini söyleyen Mangaltepe, “Pandemiyle birlikte ögretmenlik meslegime ara verdim ve gerekli egitimleri aldiktan sonra çiçekler tasarlamaya basladim. Yaz döneminden beri bu isle mesgulüm. Atölyemde çiçek üretimleri gerçeklestirip sergi ve panayirlarda satis yapiyorum. Eskisehirlilerin ilgisi oldukça güzel çünkü canli çiçeklerle kuru bitkiler tasarliyorum. Özellikle özel günlerde insanlar birbirlerine çiçek hediye etmeyi seviyor ve bu durum Türkiye’de bir kültür oldugu için git gide çiçeklerin tasarlanip satilmasi popülerlesti. Çok fazla siparis aliyoruz ve tabi ki bizler de memnun oluyoruz” dedi.



“Modern demek sadece binasi ve mimarisi ile degildir”

Eskisehir’e bir Avrupa kenti denildigini vurgulayan Mangaltepe, “Modern demek sadece binasi ve mimarisiyle degildir. Burasi sanat, tiyatro ve kültürel bazdaki etkinlikleriyle de iç içe olan bir kent. Tasarladigimiz ürünlerle sanata ve kentimize destek vermeye çalisiyoruz. Açikçasi kendimizi bu konuda çok sansli hissediyoruz” diye anlatti.

“Çizimlerimi tekstil malzemelerine basmak istiyorum”

Eskisehir’e yaklasik 2 yil önce tasindigini anlatan 45 yasindaki ressam Aytaç Merkez ise, “Resim yapmakla mesgulüm fakat bunun haricinde sanatimi daha farkli objelerle uyarlamayi basardim. Genellikle zeytin agacinin üzerine minik soyut resimler yapip taki haline dönüstürüyorum. Deniz kenarindan topladigim cam, kabuk ve kuru ahsap parçalarindan ürünlerimi gelistiriyorum. Bu sene çizimleri baskilandirma asamasina geldim ve onlari tekstil malzemelerine basmak istiyorum. Ilk etapta tisört çanta ve kirlent olarak baskilandirdim” diye ifade etti.



“Bu mesgaleler insanlarin yasantisina ve psikolojisine iyi geliyor”

“Günümüzde herkes bir seylerle ugrasiyor” diyen Merkez, “Özellikle pandemi sonrasi el sanatlarina yönelim daha da artti. Herkes kendi yetenekleri ölçüsünde tasarimlar üretiyor. Bu mesgaleler insanlarin yasantisina ve psikolojisine iyi geliyor. Devam etmelerini tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA