Örtü Altinda Papaya Üretimi Denendi, Bir Fidan 60 Kilo Ürün Verdi

Türkiye’de tropik meyvelerin üretildigi sehirlerden Akdeniz iklimine sahip İçel’de Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü tarafindan örtü altinda muz serasinda denenen ‘Papaya’nin (Carica papaya) bir fidani yaklasik 60 kilogram ürün verdi, deneme basarili oldu.

Örtü Altinda Papaya Üretimi Denendi, Bir Fidan 60 Kilo Ürün Verdi
Türkiye’nin yas meyve ve sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan İçel’in Erdemli ilçesinde Tarim ve Orman Bakanligi, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügüne bagli Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü’de Akdeniz ikliminde örtü altinda yetisecek yeni türleri de deneyerek üreticiye destek oluyor. Belirli bölgelerde kisitli miktarda üretilen papaya bitkisini muz serasinda deneyen enstitü beklenenin üzerinde verim aldi. Deneme amaçli dikilen fidanlar 9 ay içerisinde meyve vererek hasat dönemine geldi. Her bir fidanin 50 civarinda meyveyle yaklasik 60 kilogram ürün vermesi yüksek verimi gösterdi.

Her türlü vitamin var

Papayanin Akdeniz Bölgesi’nin sahip oldugu ekolojik kosullar nedeniyle subtropik meyve türleri yaninda, bazi tropik meyve türlerinin yetistiriciligi açisindan da büyük bir avantaja sahip olabilecegi belirtildi. Papaya meyvesinin, A ve C vitaminleri ile K, Ca, Mg, P ve Fe mineralleri bakimindan oldukça zengin oldugu aktarildi. Özellikle güçlü bir antioksidan özellige sahip olan meyvenin C, A ve E vitamini, Mg ve K minerali, B5 vitamini, folik asit ve lif bakimindan oldukça zengin bir tür olan papayanin birçok tibbi ve farmakolojik özelliklere sahip oldugu kaydedildi.

"Iklim degisikligine karsi alternatif ürünlere dair çalismalar yürütüyoruz"

Papaya üretimi ile ilgili bilgi veren Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü, "Su anda bir muz serasinda küresel iklim degisikligine karsi ülkemizde alternatif ürünlerin yetisip yetismeyecegine dair bir çalisma yürütmekteyiz. Arastirmaci arkadaslarimiz son yillarda ülkemizi de etkisine alan küresel iklim degisikligine karsi Akdeniz Bölgesi’nde yetisebilecek tropik meyvelerin yetisip yetismeyecegine dair denemeler yapmaktadir. Papaya bitkisinin denemesini yaptik, 9 ay önce fideleri diktik ve su anda meyveler olgunlasti ve basarili bir sekilde devam etmektedir. Insallah ileriki zamanlarda alternatif olarak bu tür tropikal meyvelerin sayisini arttirmis olacagiz" dedi.



Bir fide 60 kilograma yakin ürün verdi

9 ay önce papayanin toprakla bulusturuldugunu dile getiren, enstitüde Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Yalçin, "Su an bazi bitkilerimizdeki meyvelerimiz hasat olgunluguna geldi. Alternatif bir meyve olabilir, biz burada muzla beraber yetistiriciliginin birlikte yapilip yapilamayacagini karsilastirmak istedik. Iklim istekleri bakimindan muza çok benzer bir bitki. Optimum sicaklik istegi 21 ile 33 santigrat derece. Sifirin altindaki sicakliklarda zarar görüyor ayni muz bitkisi gibi. Yüzde 66’nin üzerinde de nem içerigi var. Bu ortam sartlari muz seralarina çok benzedigi için bu fikirden hareketle muz seralarinin içinde papaya ile beraber yapmayi planladik ve bunda da basarili olduk. Bu sekilde yetistiriciligimize devam etmekteyiz. Su an bitkimiz üzerinde de görüldügü gibi 50’den fazla meyve var, yaklasik 50-60 kilogramin üzerinde de meyve hasat etmeyi planlamaktayiz" diye konustu.



Kilogrami 70 TL civarinda

Su anda çok fazla yetistirilemedigi için sadece internet üzerinden satislar olduguna dikkat çeken Yalçin, "Internetten arastirdigimiz zaman fiyatlar saticiya göre degismekte ama tane hesabi 50 ila 100 lira, bazen kilo hesabi kilogrami 70 liradan satilmaktadir. Bu sekilde bir degiskenlik var. Piyasasi tam oturmadigi için net bir fiyat da yok. Üretimi az çünkü ülkemizde, sadece Akdeniz Bölgesindeki mikro klima alanlarda yetistiricilik yapilmakta. Zaten disarida yetistirilmesi riskli. Don oldugu zaman don vurmakta, örtü altinda yetistirilmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandi.

Güzel bir tadi var, zengin bir vitamin kaynagi

Görüntüsünün kavuna benzedigine dikkat çeken Yalçin, "Kavun gibi bir iç boslugu var. Meyve iç boslugunda kahverengi siyah karabiber büyüklügünde tohumlari var. Egzotik bir meyve tadi genellikle hissedilmekte. Güzel bir tadi ve aromasi var. Seker orani çok yüksek degil, lif orani yüksek. A ve C vitaminlerince zengin, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor içerikleri bakimindan, mineral madde içerikleri de oldukça zengin bir meyvedir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA