Biyik Açiklamasi 'Mevlit, Peygamberimize Duyulan Askin, Sevginin Ifadesidir'

Malatya Inönü Üniversitesi’nde, Süleyman Çelebi’nin vefatinin 600. yil dönümü nedeniyle Ögretim Üyesi Dr. Tacetdin Biyik tarafindan “Süleyman Çelebi ve Mevlit” konulu konferans verildi.

Biyik Açiklamasi 'Mevlit, Peygamberimize Duyulan Askin, Sevginin Ifadesidir'
Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’ndaki programa, Vali Yardimcisi Mustafa Sahin, Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Kubat, Il Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Sisman, Il Milli Egitim Müdür Yardimcisi Nurcan Berber, Inönü Üniversitesi Genel Sekreter Yardimcisi Yasar Kalkan, Saglik Kültür ve Spor Daire Baskani Hakan Tunç, Malatya Büyüksehir Belediyesi Turizm ve Tanitim Sube Müdürü Savas Kazancioglu, ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi.

Açilis konusmasini yapan Çetin Sisman, Il Milli Egitim Müdürlügünün liselerde Süleyman Çelebi ile ilgili kompozisyon yarismasi düzenledigini belirterek, “Daha önceki yillarda Yunus Emre, Ahi Evran gibi sahsiyetlerimizin de Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) anma törenleri düzenlendi.

Bu yil da Cumhurbaskanligi himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanligi, Mili Egitim Bakanligi koordinasyonunda Süleyman Çelebi’nin 600. yil dönümünde böyle bir program düzenledik” dedi.

Konferansa konusmaci olarak katilan Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Tacetdin Biyik da, Mevlit Yazari Süleyman Çelebi hakkinda bilgiler aktardi. Mevlidin Türk kültüründeki önemine deginen Biyik, “Mevlitlere baktigimiz zaman özünde su vardir. Peygamberimize duyulan askin, sevginin ifadesidir. Dünya üzerinde bütün milletler içerisinde Hz. Peygamber’e mevlit yazan veya en çok mevlit yazilan dil Türkçedir. 200’ün üzerinde Türkçe mevlit yazilmistir. Arapça mevlitlere baktigimiz zaman bunun 1/5’i civarindadir. Mevlit, dogum yeri, dogum zamani gibi anlamlara gelir fakat bizim kültürümüzde ise özellikle Peygamber efendimizin dogumunu konu edinen eserler ve bu münasebetle yapilan programlari kast etmek için mevlit tabirini kullanmaktayiz” ifadelerini kullandi.

Konferansin sonunda, yarismada dereceye giren ögrencilere ödülleri takdim edildi.

Birlesmis Milletler Egitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 41. Genel Konferansi karariyla, UNESCO Anma ve Kutlama Yil Dönümleri programi çerçevesinde, Süleyman Çelebi vefatinin 600. yil dönümünde etkinliklerle anilmasi kararlastirilmisti. Ayrica bu etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Diyanet Isleri Baskanligi koordinasyonunda yapilmasi gerektigi 2022/6 sayili Cumhurbaskanligi Genelgesi’nde belirtilmisti.
Kaynak: İHA