Bitlis'te Tarihi Köprülerin Restorasyonu Tamamlandi

Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Bitlis’te yürütülen ‘Dere Üstü Islah Projesi’ çerçevesinde restorasyona alinan tarihi köprüler halkin hizmetine açildi.

Bitlis'te Tarihi Köprülerin Restorasyonu Tamamlandi
Binlerce yillik geçmisiyle birçok medeniyetin izlerini barindiran Bitlis’te, kent merkezinden geçen derenin üzerine yillar önce insa edilen yapilar yiktirilmisti. Gün yüzüne çikarilan tarihi köprüler, hanlar, hamamlar ve camilerde restorasyon çalismasi baslatilmisti. Yürütülen projeyle birçok çalisma yapilirken, dere üstünde bulunan ve gün yüzüne çikarilan tarihi yapilarin restorasyonu tamamlandi.

Özellikle tarihi köprülerin biri hariç 8 tanesi onarilarak araç geçisi olmamakla beraber halkin hizmetine sunuldu. Restorasyon çalismalarinin yani sira zemini beton, etrafi tas duvarlarla örülen derenin kenarinda çocuk oyun parklari, yürüyüs yolu ve dinlenme alanlarinin yer aldigi millet bahçesinin büyük bir kismi bitirildi.

Mevsimsel sartlar nedeniyle önümüzdeki seneye kalacak bazi çalismalar olacagini belirten Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bitlis Il Müdürü Dogan Yorulmaz, derenin ve kalenin bir bütün olarak isiklandirilmasi için de çalisma yapacaklarini belirterek, “Geçen yil tahliye ve yikim islemlerini gerçeklestirdigimiz Bitlis Dere Üstü Kentsel Dönüsüm Projemizde bu yil ilk etapta alt yapi çalismalarimiza yogunluk verdik. Bu çalismalarimizin tamamini tamamladik ve tarihi yapilarin ortaya çikmasindaki çabalarimizla beraber yavas yavas kaplama imalatlarimizi da sonlandirarak yapilan çalismalarin yavas yavas yapilan imalatlarin gözüktügü bir döneme geldik. Ancak mevsim sartlari nedeniyle kaplama imalatlarimizin bir kismini sonraki seneye biraktik. Özellikle bu dönemde görünmeyen tarihi yapilarimiz olan köprülerimiz, hamam, hanlar ve camilerin restorasyonu büyük ölçüde tamamlandi. Insallah önümüzdeki sezon hep birlikte projenin bütünü ile beraber sonuçlandiracagiz. Tabi seneye ilave imalatlarimizda söz konusu olacak. Özellikle isiklandirma agirlikli olarak kale ile birlikte bütünlesip dere boyunca bir isiklandirma çalismamiz gündeme geldi. TOKI tarafindan bununda ihale çalismalari devam etmekte. Bu projemizin içerisine dahil olarak nihayetinde çok güzel bir sonuç elde edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA