Adana'da Sulanan Alan 3 Milyon 800 Bin Dekara Çikacak

Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da halen 2 milyon 500 bin dekar alanin sulandigini yeni sulamaya açilacak alanlar ile bu rakamin 3 milyon 800 bin dekara çikacagini söyledi.

Adana'da Sulanan Alan 3 Milyon 800 Bin Dekara Çikacak
Tarim ve Orman Bakanligi Egitim ve Yayin Dairesi Baskanliginca planlanan Tarimda Tasarruflu Su Kullanma Programi çerçevesinde Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan “Iklim Degisikligi, Kuraklik, Tarimsal Sulamada Yeni Yaklasimlar” konulu panel düzenlendi.

Panelde suyun günümüzde stratejik bir hale geldigi ve dünya genelinde su kaynaklarinin hizla azaldigi belirtilerek gerek tarimsal sulamada gerekse bireysel kullanimda su tasarrufuna yönelik tedbirlerin kisa zamanda uzun vadeli olarak hayata geçirilmesi istendi.

Iki oturum seklinde düzenlenen panelin açilisinda konusan Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, yeryüzüne düsen yagista degisiklik olmamakla birlikte düsme yeri ve süresinde degisiklikler oldugunu belirterek iklim degisikligi ve kurakligin insanlarin dogrudan müdahale edemeyecegi unsunlar oldugunu ifade etti.

Tekin, ’’Bu unsurlara karsi tedbir almak bunlari hayata geçirmek bizim elimizde” dedi.

Adana’da halen 2 milyon 500 bin dekar alanin sulandigini yeni sulamaya açilacak alanlar ile bu rakamin 3 milyon 800 bin dekara çikacagini belirten Tekin, geçmiste Seyhan ve Ceyhan nehirleri ile Adana’ya gelen su miktarinin daha fazla oldugunu, bu iki nehirden gelen su miktarinin zamanla gerek kaynaklarin azalmasi gerekse sulamaya açilan alanlarin artmasi ile azaldigini da vurguladi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici’nin moderatörlügünde yapilan panelde DSI 6. Bölge Müdürlügünden Alper Özdem, Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burçak Kapur, Üretici Ihsan Oguz Beyarslan, Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Çetin, Meteoroloji 6. Bölge Müdürlügünden Mustafa Gülüm, Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü’nden Dr. Ayse Nuran Çil sunum yaparak, tarimsal sulama, iklim degisikligi, tarimsal sulamada yeni teknolojiler, bitki deseninin iklim degisikligine etkileri, tarimsal su kullaniminin sorunlari, kurakliga dayanikli yeni çesitlerin gelistirilmesi konularini anlatti.

Panel genel degerlendirme ve katilimcilarin soru-cevap bölümünde görüslerini dile getirmesi ile sona erdi.
Kaynak: İHA