Saglikli Bir Kis Için Aktardan Öneriler

Izmir’de aktarlik yapan ziraat mühendisi Mete Eltepe, vatandaslarin saglikli bir kis geçirebilmesi için baharatlardan yararlanmalarini tavsiye etti.

Saglikli Bir Kis Için Aktardan Öneriler
Izmir’deki Tarihi Kemeralti Çarsisi’nda uzun yillardir aktarlik yapan ziraat mühendisi Mete Eltepe, vatandaslarin saglikli bir kis geçirebilmesi için önerilerde bulundu. Baharatlarin sifali bir dünya oldugunu belirten Eltepe, vatandaslarin kendini kisin olumsuz etkilerinden koruyabilmesi için özel bir formül önerdigini ifade ederek, “Bu konuda zerdeçal en güvendigimiz baharatlarin basinda geliyor. Sumak, zencefil, karabiber, çörekotu gibi toz halindeki baharatlari bir araya getirerek çok faydali bir karisim öneriyorum. Öncelikle zerdeçal, çok az zencefil, çok az sumak, az karabiber ve çok az çörekotundan olusan bu karisimdan bir çay kasigi alarak 2 yemek kasigi bala karistirin ve güne bu sekilde baslayin. Bu karisim, tüm mikroplara, virüslere karsi sizi korur ve güne zinde baslamanizi saglar” diye konustu.

Baharat karisiminin hem çocuklar, hem büyükler için daha saglikli bir kis geçirilmesinde önemli bir rol oynayacagini ifade eden Eltepe, “Zencefil, tarçin, gülhatmi, karanfil gibi bitkilerin bulundugu bir çay da önerebiliriz. Bu sekilde daha saglikli bir kis geçirebilirsiniz” dedi.



“Zerdeçal antibakteriyel, sumak antioksidan”

Önerdigi karisimdaki baharatlarin özelliklerini siralayan Eltepe, “Zerdeçalin agri kesici özelligi var ve antibakteriyel. Üzerinde en fazla akademik çalisma yapilmis baharatlardan biridir. Sumak, yogun c vitamini içerir ve en yüksek antioksidan içeren bitkilerdendir. Zencefilin antibakteriyel özelligi çok yüksektir. Çörekotu bizim kültürümüzde çok faydali oldugu kabul edilen, özel bitkilerden biri. Karabiberin buradaki pozisyonu ise zerdeçalin daha aktif olmasini desteklemesi” dedi.

Kaynak: İHA