Bilge Ana Lakapli Mevlüde Genç Için Almanya'da Mevlit Okutuldu

Almanya’nin Solingen kentinde 29 yil önce irkçilarin saldirisinda 5 aile ferdini kaybeden Bilge Ana lakapli Mevlüde Genç için mevlit okutuldu.

Bilge Ana Lakapli Mevlüde Genç Için Almanya'da Mevlit Okutuldu


Almanya’nin Solingen kentinde 1993 yilinda Neo-Nazilerce kundaklanan evlerinde 2 kizini, 2 torunu ve bir yegenini kaybeden Bilge Ana lakapli Mevlüde Genç, 30 Ekim’de yasamini yitirmisti. Genç için Köln’de bulunan Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) Genel Merkezi’nde mevlit okutuldu. Mevlüde Genç’in esi Durmus Genç ile aile bireylerinin de katildigi mevlit Köln Merkez Camisi’nde düzenlendi.

Genç ailesinin yani sira AK Parti Istanbul Milletvekili Zafer Sirakaya, Köln Baskonsolosu Turhan Kaya, Düsseldorf Baskonsolosu Aysegül Karaarslan, Essen Baskonsolosu Tolga Simsir, Münster Baskonsolosu Ahmet Davaz ile bazi sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi.



DITIB Dini Yüksek Istisare Kurulu Baskani Muharrem Kuzey’in konusma yaptigi mevlitte Adem Kemaneci, Gökhan Uygun, Mustafa Kader ve Niyazi Tok Kur’an-i Kerim okudu.

Birçok ödül almisti

Sürekli Türk ve Alman toplumunu birbirine yakinlastiran açiklamalarda bulunan Genç, yillar önce yasanan facia karsisinda hep itidalli mesajlar vermis ve birçok ödüle layik görülmüstü. 1996’da Federal Liyakat Nisani ile ödüllendirilen Genç, 2003’te Friedrich-Ebert-Vakfi’nin Alman-Türk Kültür Haftalari’nda Dostluk Ödülü’ne ve 2015’te de Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Liyakat Nisani’na layik görülmüstü.

Genç’in adina her yil irkçilikla mücadele eden kisi veya kurumlara "Mevlüde Genç Madalyasi" da veriliyor. Geçtigimiz haziran ayinda Kültür ve Turizm Bakanligi ile Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi’nin destegiyle 1993 yilinda yasanan trajediyi ve ailenin yasadigi aciyi anlatan “Bilge Ana - Mevlüde Genç” belgeselinin galasi yapilmis ve ayni isimdeki kitap yayinlanmisti. Galada konusan Genç, her zaman oldugu gibi saygi ve hosgörünün önemini vurgulayarak, siddet ve nefretten uzak durulmasi gerektigini ifade etmisti.

29 Mayis 1993 tarihinde gerçeklesen irkçi saldirida Hülya Genç (9), Gülistan Öztürk (12) ve Hatice Genç (18) olay mahallinde, Gürsün Ince (27) ve Saime Genç (4) ise yarali olarak kaldirildiklari hastanede hayatlarini kaybetmisti. Olaydan sonra yakalanan saldirganlar yargilanmis, 4 asiri sagci çesitli hapis cezalari almisti. Saldirganlarin ikisi ise iyi halden serbest birakilmisti. 1995 yilinda cinayetten suçlu bulunan failler cezalarini çektikten sonra tahliye edilmisti.
Kaynak: İHA