NATO'dan Kosova Ve Sirbistan'a 'Gerginligi Tirmandirmayin' Çagrisi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Basbakani Albin Kurti ve Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile yaptigi telefon görüsmesinde taraflara "gerginligi tirmandirmamali” çagrisinda bulundu.

NATO'dan Kosova Ve Sirbistan'a 'Gerginligi Tirmandirmayin' Çagrisi
Kosova-Sirbistan arasindaki plaka gerilimi yeniden alevlenirken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Basbakani Albin Kurti ve Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile telefonda görüstü. Sosyal medya hesabindan görüsmelere iliskin açiklama yapan Stoltenberg, “Ikisini de gerilimi tirmandirabilecek tek tarafli eylemlerden kaçinmaya çagirdim. Diyalog, ilerlemenin tek yoludur” ifadelerini kullanarak, NATO Kosova Baris Gücü’nün (KFOR) tetkikte oldugunu kaydetti.



Sirplar Kosova kurumlarini boykot etmisti

Kosova-Sirbistan arasindaki plaka krizi sonrasi Kosova’nin kuzeyindeki Sirplarin siyasi temsilcileri, Kosova hükümeti anlasmalara uyana ve Sirp Belediyeler Birligi kurulana kadar meclis, hükümet, Kosova’nin kuzeyindeki belediyeler, yargi organlari, polis ve idari birimleri boykot edeceklerini açiklamisti. Dün Kosova’nin kuzeyindeki Jarinje ve Brnjak sinir karakollarinda çalisan Kosovali 300 Sirp polis, bugün ise Ekim 2021’de yapilan seçimlerde anayasal olarak Sirplara ayrilan meclisteki 10 sandalyeyi kazanan Sirp Listesi Partisi’nin milletvekilleri istifa ettiklerini açiklamisti.

Kosova yönetiminin ülkede yasayan Sirplar dahil herkese Kosova plakasina sahip olma zorunlulugu getirmesi Sirplarin tepkisine neden olmustu. Karara karsi çikan Sirplarin ülkenin kuzeyindeki sinir geçislerini kapatmasi iki ülke arasinda gerilimi artirmisti.
Kaynak: İHA