'Altindaki Düsüsler Alim Firsati Verebilir'
ABD Merkez Bankasi’nin faiz artirimi, ons altinda gerilemeye neden oldu. Türkiye’de ise gram altin 967 TL’yi gördü. Uzmanlar, altindaki düsüsün alim firsati olabilecegi belirtiyor.

ABD Merkez Bankasi (FED), kasim ayi toplantisinda faiz oranlarini beklentiler dogrultusunda 0,75 oraninda artirdi. Piyasalar tarafinda, bu kararin özellikle altin fiyatlari üzerindeki yansimalari takip ediliyor. Ons altin, kararin ardindan 1616 dolara kadar çekildi. Gram altinda 967 TL’yi görüldü.
Haftanin son islem gününe girerken gelen tepki alimlariyla birlikte, ons altin 1640 dolarin üzerine çikti, gram altin da tekrar 985’e yükseldi. ALB Yatirim Menkul Degerler Altin ve Para Piyasalari Uzmani Sirin Sari, konu hakkinda açiklamalarda bulundu.
“2023, henüz belirsiz”
FED kararini degerlendiren Sirin Sari, “FED Baskani Powell’in açiklamalarina bakarsak; enflasyonla mücadele kapsaminda para politikasinda erken gevseme hatasindan kaçinmak istedikleri, faiz oranlarinin nihai noktasina iliskin önemli bir belirsizlik oldugu, bu anlamda FED’in hâlâ gidecek yolunun bulundugu, nihai faiz oranlarinin da beklenenden daha yüksek olacagi yönünde mesajlar öne çikti. Buradan, ABD’de yüksek faiz oranlarinin belki de 2023 yilinin büyük bölümünü kapsayacak sekilde devam edecegini anliyoruz. Daha önce yüzde 4,5 olarak tahmin edilen FED politika faizinde tepe noktanin da, bir kademe daha yukari çikma ihtimali artmis durumda. Dolayisiyla bu gelismeler, dolar getirisiyle ters korelasyona sahip altin fiyatlari üzerinde baski olusturuyor” dedi.
“ABD’de iki veriye dikkat”
ABD tarafinda bundan sonra enflasyon ve istihdam verilerinin de dikkatle takip edilmesi gerektigini vurgulayan Sari, “Enflasyon, FED’in dikkatle takip ettigi bir veri. Dolayisiyla ABD’de enflasyonun yüzde 8’in altina düsmeden ve gevsemeye basladigi görülmeden, FED’in, isi siki tutmaya devam edecegini öngörüyoruz. 4 Kasim’da açiklanacak ABD Tarim Disi Istihdam verisinde 200 binlik artis bekleniyor. Beklentiler civarinda ya da beklenti üzeri gelecek bir veri de, altin için pozitif olmayacak. Hatta FED Baskani Powell son konusmalarinda, istihdamda bir miktar kaybi da göze aldiklarini belirtiyor. Bu çerçevede ancak enflasyonist baskinin hafifledigini gördügümüz andan itibaren, ons altin tarafinda da artik dip çalismasinin tamamlanmis oldugunu ve yönün yavas yavas yukari dönmeye baslayacagini görebilecegiz. Su anda bu noktaya yakin degiliz” ifadelerini kullandi.
Gram altinda alim firsati mi?
Altin fiyatlarini bundan sonraki süreçte hangi seviyelerin bekledigi konusunda da öngörülerini paylasan Sari, sunlari söyledi: “Ons altinda kisa vadede 1615 dolar çok kritik bir destek. Bu destek, bu hafta FED kararinin ardindan test edildi ve oradan son alti haftada üçüncü defa teknik bir tepki geldi. Bu ara tepkinin direnç bölgesi olarak 1650-1675 bölgesi öne çikacaktir. Ancak ons tarafinda 1650 dolar ve altinda kalicilik, tekrar 1615 dolara dogru geri çekilmeyi beraberinde getirebilir ve bu destek kirilirsa, 1600 dolarin da altina düsüs söz konusu olabilir. Dolar/TL tarafinin stabil görünümünden dolayi, gram altinda kayiplar daha sinirli. 950-970 TL araligi, gram altinda orta-uzun vadeli yatirim için cazip seviyeler” seklinde konustu.
