Ingiltere'de Ambulans Çalisanlarindan Grev Çagrisi

Ingiltere ve Ingiltere’ye bagli Wales’te, 10 binden fazla ambulans çalisani yetersiz maas ve kötü çalisma kosullari nedeniyle grev yapilmasi için oy kullandi.

Ingiltere'de Ambulans Çalisanlarindan Grev Çagrisi
Ingiltere’de saglik sistemindeki kriz büyüyor. GMB sendikasi tarafindan yapilan açiklamada, Ingiltere ve Ingiltere’ye bagli Wales’te 10 binden fazla ambulans çalisaninin yetersiz maas ve kötü çalisma kosullari nedeniyle grev yapilmasi için oy kullandigi belirtildi. Ulusal Saglik Sistemi’nin (NHS), grevi hafife aldigini ve saglik sisteminin çökmemesi için degisimin sart oldugunu ifade eden Harrison, "Bu, personelin ve hastalarin güvensiz ortamda bulunduguyla ilgili bir durum" dedi.

Harrison ayrica, yilbasi öncesinde bir grev düzenlenmesi için gelecek günlerde bir toplanti yapilacagini da sözlerine ekledi.

Hemsireler de grev karari almisti

Ingiltere’de Kraliyet Hemsire Koleji (RCN), Unison, GMB ve Unite hemsire sendikalari 106 yil sonra ilk kez daha iyi ücret talebiyle grev karari almisti. Önümüzdeki ay baslayacak grevin 2023 Mayis ayina kadar devam etmesi öngörülüyor. Future Health tarafindan yapilan arastirmaya göre ülke çapinda gerçeklesecek grev nedeniyle 3 milyon ameliyatin ertelenecegi açiklanmisti. Future Health’in program direktörü Richard Sloggett, "Bu grevler, kamu hastanelerinde (Ulusal Saglik Sistemi) ameliyat olmayi bekleyen hastalar için çok kötü bir haber olacak ve birçogunun ameliyati ertelenmek zorunda kalacak" demisti.

Öte yandan, ülke genelinde 7 milyon halihazirda tedavi için bekleyen hasta sayisinin daha da artmasindan korkuluyor. NHS’nin geçici CEO’su Saffron Cordery, saglik sisteminin ihtiyaci olan en son seyin grev oldugunu belirterek “Yillarca enflasyonun altinda yapilan maas anlasmalari, hayat pahaliligi ve pandemide çalismanin ardindan hemsirelerin hissettigi hayal kirikligini anliyoruz. Her iki tarafin da siki çalismalarini ve becerilerini taktir eden bir anlasmaya varmak istiyoruz” açiklamasinda bulunmustu.

Saglik Bakani sendikalar ile görüsecek

Ingiltere Saglik Bakani Steve Barclay ve NHS yöneticileri sendika temsilcileriyle uzlasmak üzere bir araya gelecek. Barclay, daha önce Kraliyet Hemsire Koleji (RCN) yüzde 17’lik maas zammi taleplerinin karsilanamaz oldugunu ve enflasyonu daha da kötülestirmekten baska ise yaramayacagi konusunda uyarida bulunmustu.
Kaynak: İHA