Mersin Büyüksehir Belediyesinin 2023 Yili Bütçesi 10 Milyar 680 Milyon Lira

İçel Büyüksehir Belediye Meclisinde, Büyüksehir Belediyesinin 2023 yili bütçesi 10 milyar 680 milyon TL olarak kabul edilirken, Belediye Baskani Vahap Seçer, “Insallah hep beraber 2023 yilinda bütçemizi uygulayacagiz ve bütçe gerçeklesme oranimizi da en iyi noktalarda tamamlayacagiz” dedi.

Mersin Büyüksehir Belediyesinin 2023 Yili Bütçesi 10 Milyar 680 Milyon Lira
İçel Büyüksehir Belediye Meclisinin Kasim Ayi 3. Birlesim Toplantisi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda yapildi. Belediyenin 2023 yili bütçesinin 10 milyar 680 milyon TL olarak planlandigini belirten Seçer, önceki yillarin bütçe gerçeklesme oranlarindan örnekler vererek, “İçel Büyüksehir Belediyesi gerçekçi bütçe hazirliyor. Plan Bütçe Komisyonunda da reel bir sekilde degerlendirilip meclise sunuluyor. Biz gerçeklestirecegimiz yatirimlari buraya koyuyoruz. Yeter ki yil içerisinde ekonomi istikrarli gitsin” diye konustu.

2022 yili bütçesinin 6 milyar 98 milyon 910 bin lira olarak belirlendigini hatirlatan Seçer, “Bu yil bütçe gerçeklesme tahminimiz yaklasik olarak yüzde 93 seviyelerinde. Bu da her seye ragmen, yaptigimiz bütçenin ne kadar gerçekçi oldugunun bir göstergesidir” ifadelerini kullandi.

“Yatirima ayrilan payi her yil artiriyoruz”

2022 yili yatirimlarinin İçel Büyüksehir Belediyesine 5 milyar 122 milyon 367 bin TL’ye mal oldugunu ifade eden Seçer, 2023 yilinda yer alacak yatirimlarin maliyetinin ise 8 milyar 799 milyon TL olarak tahmin edildigini söyledi.

Seçer, “Demek ki 1 yil içerisinde yatirimlarimizdaki artis yüzde 71.79 olacak. Bunun içine bütün hizmetlerimiz dahil. 2019 yilinda yüzde 17 yaptigimiz yatirimin bütçeye orani, 2020 yili içerisinde yüzde 22’ye, 2021 yilinda yüzde 30,86’ya ve su an itibariyle de yüzde 46,49’a çikmis. Yani yönetime geldigimiz yil, her 100 liranin 17 lirasiyla yatirim yaparken, su anda her 100 liranin yaklasik olarak 47 lirasini yatirima ayiriyoruz. Bu ciddi bir yatirim hamlesidir” seklinde konustu.



“Belediyede mali disiplini sagladik”

Göreve geldigi ilk günden itibaren 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödediklerini ifade eden Baskan Seçer, “Toplam borcumuz 1 milyar 898 milyon TL’ye çikti. Ancak tabii ki bos durmadik, aldigimiz kötü mirasi da bir bir temizlemeye koyulduk. Su ana kadar 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödedik. Su anda TL bazinda 1 milyar 582 milyon TL aldigimiz banka borcu miktari, 605 milyon 811 bin TL seviyelerinde. Belediyemizin mali disiplinini nasil sagladigimizi buradan görebilirsiniz” ifadelerini kullandi.

“Geçmis dönemin borçlari olmasaydi, en az yüzde 50 daha fazla yatirim yapardim”

Göreve geldikleri günden bu yana hem kendi yaptiklari yatirimlarin bedelini ödediklerini, hem de geçen dönem yapilan yatirimlarin borç olarak kalan miktarini ödediklerini kaydeden Seçer, “Eger geçtigimiz dönemden borç ödemeseydik, yani bize birakilan miras daha iyi bir miras olsaydi, emin olun su anda İçel’e yaptigimiz yatirimlarin yüzde 50, yüzde 60 daha fazlasini yapardim” dedi.

Baskan Seçer konusmasinin devaminda, “Göreve geldigimizde 100 lira bütçemiz, 100 lira da borcumuz vardi. Bugün geldigimiz noktada 100 lira bütçemiz, 22 lira borcumuz var. 10 milyar 680 milyon TL bütçe yaptik, toplam borcumuz 2 milyar 34 milyon TL” diye konustu.

Devraldiklari banka borcunun 278 milyon dolar oldugunu, bu rakamin su anda 32 milyon dolara indigini kaydeden Seçer, dolar bazinda ne kadar para ödendiginin ise TL’nin o tarihteki degeri ile günümüzdeki degerinin kiyaslanmasi halinde anlasilacagini söyledi.



“Bizden daha önce yapilmis hatalari biz yapmayiz”

Basindan beri yüksek faizle borçlanma yapmadiklarinin altini çizen Seçer, bir önceki yönetimin hatasina düsmeyecegini belirterek, “Biz yüksek faizle borçlanarak, bizden önce yapilmis hatalari yapmayiz. Bu belediye 2018’in Aralik ayinda yüzde 31.5 faizle borçlandirilmis bir belediyedir. Ben ayni hesapsizligi, plansizligi yapmam” seklinde konustu.

Borçlanma yetkisinin 250 milyon lira olmasina ragmen, bunun sadece 27 milyon lirasini borçlandigini vurgulayan Seçer, “Ben bu kötülügü İçel halkina yapmadim, yapmam da. Bu yil 310 milyon lira, sadece Iller Bankasindan 100 milyon kullanacagim, onun da yarisini kullandim. Bankalarla görüsme halindeyim. Eger bana uygun faiz orani vermezlerse, asla bugünün kötü mirasini yarin çocuklarimiza birakmaya vicdanim razi olmaz. Belediyemizin mali disiplini tamdir, ciddiyeti tamdir, borçlu bir belediye degildir, aksine taahhütlerini yapan bir belediyedir” diye konustu.



“Bankamatikçilerin kökünü kazidik”

Büyüksehir Belediyesinde bankamatik personeli oldugu yönündeki iddialara da yanit veren Baskan Seçer, söyle devam etti; “Bankamatikçi, benim en çok alerjim olan konudur. Baskalarinin yaptigini elestirirken, biz ayni hatayi yaparsak inandiriciligimiz olmaz. Bana böyle bir kisi söyleyin, ben onun önce amiri ile ilgili geregini yaparim, sonra da onunla ilgili.”

“Kentsel tasarim çalismalarimiz devam ediyor”

İçel Büyüksehir Belediyesi bünyesinde su anda 5 tane kresin faaliyette oldugu bilgisini veren Seçer, 1 yil sonra bu sayiyi 2 katina çikarabileceklerini söyledi.

Tas Binadaki birimlerin kisa sürede yeni yerine tasinacagini ve Tas Binanin restorasyonunun baslayacagini ifade eden Seçer, Kirmizi-Lacivert’teki birimlerin ve MESKI’nin de ayni süreçte yeni yerlerine geçecegini kaydetti.

Çamlibel Kentsel Tasarim ihalesinin yapildigini, Istiklal Caddesi Kentsel Tasarim çalismasinin ilk etabinin aralik ayinin ortalarinda bitecegini belirten Seçer, “Ikinci etap daha hizli olacak. Çünkü bazi aksakliklari gördük ve tedbirlerimizi aldik. Bu çalisma bittikten hemen sonra firma Çamlibel’e giriyor ve ardindan da Karaduvar. Orada sadece imarda revizyonlar yapiyoruz ve bu da süreç aliyor. Subat ayi sonuna kadar, oranin ilk 2 etabinin çalismalarina da baslayacagiz” ifadelerini kullandi.

Büyüksehir bütçesi oy birligiyle kabul edildi

İçel Büyüksehir Belediyesi 2023 Mali Yili Bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen konu, meclis toplantisinda, komisyondan geldigi sekliyle madde madde ve tek tek isim okutularak oylandi. Madde madde oylanan ve 2023 yili gider bütçesi kalemleri ile gelir bütçesi kalemlerinin de tek tek okutularak oylandigi 2023 Mali Yili Bütçesi, Büyüksehir Belediye Meclisinde kabul edildi.
Kaynak: İHA