Kurdugu Mantar Tesisinde Taleplere Yetisemiyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yaklasik 11 sene özel sektörde çalisip daha sonrasinda da Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’ndan hibe alarak mantar yetistiriciligine baslayan girisimci kadin, taleplere yetisemiyor.

Kurdugu Mantar Tesisinde Taleplere Yetisemiyor
Fatsa ilçesinde yasayan 37 yasindaki Ümran Akça, farkli illerde yaklasik 11 yil boyunca banka, otomotiv gibi özel sektörlerde çalisti. Simdi ise Fatsa’da mantar yetistiriciligi yapan Ümran Akça bir sera ile taleplere yetisemeyince ikinci serayi kurarak mantar yetistiriciliginde akla gelen ilk kadin girisimci oldu. 2019 yilinda Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’na basvuruda bulunan Akça, basvurunun onaylanmasiyla birlikte 2020 yilinda mantar üretim tesisini kurdu. 2021 yilinin Nisan-Mayis aylarinda da üretime basladi.



“11 yil özel sektörde çalistim, simdi kendi isimin patronuyum”

11 yil boyunca özel sektörde çalistigini ancak hep tarimla ilgilenmek istedigi için kendi isinin patronu olmaya karar verdigini ifade eden Ümran Akça, “2019 yilinin Agustos ayinda ben Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’ndan hibe destegi almak için basvuruda bulundum ve yaklasik birkaç ay sonrasinda onaylandi. 2020 yilinda da tesisin kurulum islemlerine basladik. Sonrasinda da 2021’in Nisan-Mayis aylarinda da üretime basladik. Ben 11 yil özel sektör de çalistim, 3 yil banka, 8 sene de otomotiv sektöründe çalistim. Hep tarimla ilgili bir isletme kurmak istedim. Mantarla baslamadim aslinda bu ise ama sonrasinda hem getirisinin yüksek oldugu hem ticari amaçli olunca isletme mantarin çok daha mantikli oldugu bilgisine ulasinca mantara yöneldim arastirmalari, egitimleri bu açidan yapmaya basladim. Yaklasik 1 buçuk yildir da üretime devam ediyoruz” diye konustu.



“Taleplere yetisemiyoruz, kalite ile pazarda çok kolay yer aldik”

Yetistirdikleri mantarlara taleplerin yogun olduguna dikkat çeken Akça, “Talep güzel biz basladigimizdan beri zaten kalite ile pazarda çok kolay yer aldik. Bu yüzden satisa da bu yansiyor bize pozitif olarak dönüs sagliyor. Su anda mantari toplamadan satmaya çalisiyoruz ki sonrasinda elimizde kaldiktan sonra çok bir anlami kalmiyor. Su an satis olarak güzel oturttuk o durumu hem müsteri talebini tam karsilaya biliyoruz müsterimize yok deme durumumuz olmuyor elimizde mantar kalmiyor güzel dengeyi sagladik çok sükür güzel gidiyor satis açisindan” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’de pek çok ile mantar satiyoruz”

Türkiye’de bazi illere de mantar sattiklarini belirten Akça, genellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki illere daha aktif satislarinin oldugunu söyleyerek, “Sehir disinda Gaziantep, Tunceli, Ankara, Antalya, Istanbul gibi birçok ile gönderiyoruz zaten müsterilerimiz sosyal medyayi çok aktif kullandigimiz için oradan bize bir sekilde ulasiyorlar. Bazen 5 kilo isteyen oluyor bazen kasalarca isteyen oluyor. Türkiye’deki birçok ildeki taleplere de cevap vermeye çalisiyoruz bu açidan. Ama genel olarak Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Samsun, Ordu bu bölgelerde daha aktif satisimiz var” dedi.



“Yilda 5 kere hasat yapiyoruz, ortalama 50-55 ton ürün elde ediyoruz”

Yilda 5 kere hasat gerçeklestirdiklerinin altini çizen Akça, ortalama bir yilda 50-55 ton ürün elde ettiklerine deginerek, “Aslinda burada iklimlendirme burada içeride oldugu için disaridaki iklimle çok bir baglantisi yok içerideki üretimin. Ama biz yaz aylarinda Karadeniz’de özellikle dogal mantar da çok çiktigi için yaz aylarinda da burada isçi bulmakta zorlandigimiz için 2 ay üretime ara veriyoruz. Onun haricinde diger aylarda üretime devam ediyoruz. Ortalama bir seramizdan 5 kere ürün aliyoruz iki seramiz var bizim her biri 15 ton kapasiteli her bir seradan da ortalama 5 buçuk ton ürün aliyoruz yani yilda 10 kez ürün almis oluyoruz. Yani yillik ortalama 50-55 ton arasi ürün aliyoruz” seklinde konustu.



“Findiktan kolay toplaniyor”

Mantar üretim tesisinde çalisan Hatun Ebrem ve Pakize Ebrem mantar toplamanin findik toplamaya göre kolay oldugunu ve bu isi severek yaptiklarini söylediler.
Kaynak: İHA