Erzincan'da Soguk Kis Gecelerinin Vazgeçilmez Lezzeti Kasarli Patates

Soba kültürünün yok olmaya yüz tuttugu Erzincan’da, kafelerde ve çay ocaklarina kurulan sobalarda pisirilen kasarli patates soguk kis gecelerinin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer aliyor.

Erzincan'da Soguk Kis Gecelerinin Vazgeçilmez Lezzeti Kasarli Patates
Teknolojinin gelismesiyle birlikte dogalgaz ve kalorifer Erzincan’da soba kültürünü neredeyse yok etti. Eskiden insanlarin isinma amaciyla kullandigi sobalar günümüzde nostalji isinma çesitliligine girdi. Kis aylarinda Erzincan’daki kafe ve çay ocaklarina kurulan sobalarda günümüzde birçok kisinin hasret kaldigi görüntüler canli tutulmaya çalisiliyor.

Ordu Caddesi üzerinde bulunan nostaljik ambiyansiyla eskilerin yasatilmaya çalisildigi Eskici Kafede kurulu kuzineli sobada pisirilen kasarli patates ise Erzincanlilar ve kente gelen üniversite ögrencileri tarafindan büyük ilgi görüyor. Özellikle kis aylarinin vazgeçilmez lezzeti olan sobada patates keyfi çayla birlikte sohbetlerin tadi tuzu olmaya devam ediyor. Besin degerinin yüksek ve kis kosullarina dayanikli olmasi nedeniyle patatesten vazgeçemeyen Erzincanlilar kuzineli sobada pisirilen essiz lezzet kasarli patatesin keyfini çikariyorlar.

Kafe isletmecisi Emre Dogan, Erzincan’da soguk havanin kendini iyice hissettirmeye basladigini ve bu soguk günlerde de vatandaslarin kasarli patatese ilgi duydugunu belirtti.

Kuzineli sobada hazirlanan kasarli patatesin çayla birlikte çokça tüketildigini belirten Emre Dogan, "Eskici Kafemizde kuzineli sobada müsterilerimize patates yapiyoruz. Müsterilerimizin talebine göre, kasarli, sade, pastirmali, sucuklu olarak soguk kis aylarinda Erzincan’in vazgeçilmezi patatesimizi sunuyoruz. Kumpirdense sobada patates tercih ediliyor” dedi.

Soguk kis günlerinde sobanin firininda yapilan patatesi kumpire tercih ettiklerini belirten Nazli Hilal Yilmaz ile EBYÜ Biyoloji Bölümü 1. sinif ögrencisi Nergiz Onat ise, “Eskici Kafenin nostaljik görünümüyle, eskilere özlem gideriyoruz. Soba, soba üzerinde demlenen çay ve firinda patates mükemmel oluyor. Oldukça lezzetli. Erzincan’da vazgeçilmez olan patatesi bazen kasarli bazen sade hos sohbet içerisinde tüketiyoruz” ifadelerine yer verdiler.
Kaynak: İHA