Avukat Mürseloglu'ndan Uyari Açiklamasi 'Nitelikli Dolandiricilik Artiyor'

Avukat Serkan Mürseloglu, son dönemde nitelikli dolandiricilik olaylarinin çok arttigini belirterek vatandaslari uyardi.

Avukat Mürseloglu'ndan Uyari Açiklamasi 'Nitelikli Dolandiricilik Artiyor'
Türkiye’de son günlerde artan telefon ve araba alim satimlarinda, sosyal medya, kredi karti kopyalama gibi daha birçok nitelikli dolandiricilik yöntemleri ile vatandaslar olumsuz etkileniyor. Avukat Serkan Mürseloglu, genellikle bu tip olaylardan dolayi binlerce vatandasin “nitelikli ya da basit dolandiricilik” adi altinda dolandirildigini dile getirerek, artan dolandiricilik olaylarina karsi vatandaslari bilgilendirdi. Avukat Mürseloglu, nitelikli dolandiriciligin daha çok araba alim ve satimlarinda yapildigini belirterek, vatandaslarin dolandiricilarin kurdugu tuzaga düsmemeleri konusunda dikkat etmelerini istedi. Mürseloglu, “Ceza Kanunu’nun (TCK) 158’nci maddesinde yer alan nitelikli dolandiricilik suçu gündemdedir. Söyle ki, kamu kurum ve kuruluslarinin araciligiyla 1 kisiyi zarara ugratarak kendisinin veya üçüncü 1 kisinin kazanimina yol açmasi demektir. Yani bu daha çok araba alim ve satimlarinda meydana gelmektedir. Magdur hileli davranislarla aldatilarak noter huzuruna götürülüyor. Noter huzurunda devirden sonra paranin aktarilacagi belirtiliyor. Buna inanan kisi de devri verdikten sonra alacagina bir türlü kavusamiyor. ‘Aracimi sattim, yalniz parami alamadim, ne yapabiliriz?’ Seklinde çok sikayet aliyoruz. Bu devirde hemen savciliga suç duyurusunda bulunulmasi lazim. Araç üzerine ihtiyati tedbir konulmasi lazim ve aracin üçüncü iyi niyetli kisilere satilmasina engel olmak lazim. Üçüncü kisi iyi niyetli kisilere devredildikten sonra araci bir daha alma imkanimiz olamiyor, olsa dahi haksiz ve hakli çikarlarsa bile aldatan ve dolandiran kisinin hiçbir varligi olmadigi için tahsil kabiliyeti de olmuyor, icra yoluyla. Bu tür durumlarda ‘alis ve ticaretlerde noter huzurunda paranizi aldiniz mi?’ Sorusunda o esnada almasi gerekiyor. Almadigi ve imzayi attigi takdirde bir daha tahsil kabiliyeti çok zorlasiyor. Tabii bunun için yaptirimlar her ne kadar da üst düzey olsa da dolandiricilari engellemeye yetmiyor” dedi.



“Yeni bir tezgahta kart kopyalama”

Dolandiricilar tarafindan yeni bir sistem olarak gelistirilen kart kopyalama islemi ile yüzlerce vatandasin dolandirildigini belirten Mürseloglu, “Ben böyle islem yapmadim yalniz böyle bir suç, para ve hesabinizdan çikis var, yeni bir tezgahta kart kopyalama oluyor. bankamatiklerde ya da post cihazina koydugumuz kartlari bir defa daha sistemden banka yoluyla bakmak lazim” dedi.



“Tüketici hakem heyetine basvurmasi gerekiyor”

Internet üzerinde yapilan alisverislerde yanlis ürünlerin gönderildigi takdirde tüketicinin nerelere basvurmasi gerektigi hakkinda açiklamalarda bulunan Avukat Mürseloglu, “Alim satimlarda ürünü alan sahsin internet üzerinde gördügü ve begenerek aldigi ürünün eline geçtikten sonra ayni ürün olmadigini anliyor. Bunda da hemen tüketici hakem heyetine basvurmasi gerekiyor. Çünkü alim ve satimlarda genellikle sirket bilgileri var oluyor. Bunun gibi suçlarla falan dolandiricilik ülkemizde çok yaygin olarak yapilmaktadir” diye konustu.



“Kredi karti kopyalanan vatandaslarin derhal müsteri hizmetleriyle kontak kurmasi gerekiyor”

Kredi karti kopyalanan kisilerin kartlarini bloke ettirmeleri gerektigini ifade eden Mürseloglu, “Kredi karti kopyalama isleminden haberdar olan ya da ögrenen sahis, derhal müsteri hizmetleriyle kontak kurmasi gerekiyor. Kendi kartini bloke ettirmesi gerekiyor. Bununla birlikte derhal savciliga da suç duyurusunda bulunmasi gerekiyor. Savciligin yapacagi çalismalarla birlikte çekilen yer, tutar ve miktarlar eslestiginde yakalanmasi yine diger suçlara nazaran daha kolay oluyor. Tabi bunlarla birlikte yine TCK’nin 158’nci maddesinde nitelikli dolandiricilik halini almaktadir. Nitelikli dolandiricilik, dolandiriciligin daha fazla yaptirimi gerektiren hususlardaki yaptirimlari ve fiilleri kapsar. 4-8 yil ve 8 yil üstünde cezalandirilmasi öngörülmektedir. TCK’nin 158’inci maddesine göre kamu kurum ve kuruluslarinin alet edilerek hileli davranislarla aldatmasi sonucu failler TCK’nin 158’nci maddesinde bulunan suçu yapmis bulunmaktadir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA