Japonya Ile ABD'den Ortak Askeri Tatbikat

Japonya Öz Savunma Kuvvetleri ve ABD ordusunun Japonya’nin güneybati bölgesinde "Keskin Kiliç" adi verilen genis çapli bir ortak askeri tatbikata basladigi bildirildi. Tatbikata Avustralya, Kanada ve Ingiltere’den toplam 4 savas gemisi ve 2 uçak da katilacak.

Kuzey Kore’nin art arda gerçeklestirdigi füze denemeleri ve Çin’in denizlerde artan askeri varligi bölgede güvenlik endiselerini artirirken, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) ve ABD ordusunun bugün Japonya’nin güneybati bölgesinde genis çapli bir ortak askeri tatbikata basladigi bildirildi.

Japonya Savunma Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, "Keen Sword" (Keskin Kiliç) adli tatbikat 19 Kasim’a kadar sürecek. Tatbikatta 26 bin SDF personeli ile 10 bin ABD askeri yer alacak. Tatbikata Avustralya, Kanada ve Ingiltere’den toplam 4 savas gemisi ve 2 uçagin da destek verecegi ifade edilirken, ABD ve Japonya kuvvetlerinin ise 30 gemi ve 370 uçak ile tatbikatta yer alacagi belirtildi. Iki ülkenin beklenmedik durumlarla basa çikma konusundaki caydiricilik yeteneklerini güçlendirmeyi hedefleyen tatbikatin balistik füzelere müdahalenin yani sira dis uzay ve siber uzay gibi yeni savunma alanlarindaki operasyonlari da içerecegi açiklandi.

Tatbikatin Çin’in Asya-Pasifik bölgesindeki denizlerde askeri varligini arttirdigi ve Kuzey Kore’nin balistik füze programina yeniden hiz kazandirdigi bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.
Kaynak: İHA